Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Επ᾽ ευκαιρία της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Πρεσβυτέρους και Διακόνους της Μητροπόλεώς μας, ετέλεσε το πρωί της 23ης Οκτωβρίου τ.έ., την αρχαιοπαράδοτη Θεία Λειτουργία, που φέρει το όνομα του μεγάλου Αποστόλου και πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της Λειτουργίας αυτής, η οποία και αποτελεί τον πυρήνα του Λειτουργικού μας βίου, εις τον οποίο στηρίχθηκαν οι Θείες Λειτουργίες του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό ότι οι ευχές κυριαρχούν έναντι του ύμνων, «δίδοντας την ευκαιρία στον άνθρωπο να βγάλει από μέσα του την φωνή της μετανοίας, την φωνή της αγάπης για τον συνάνθρωπο, την φωνή του ελέους», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «οι Πιστοί από την ώρα που εισέρχονταν στο Ναό και άρχιζε η Θεία Λειτουργία ο νους και η καρδιά τους ήταν στον Κύριο χωρίς να σκέφτονται τίποτα άλλο, έχοντας ως κέντρο της ζωής τους τον Χριστό εν αντιθέσει με το σήμερα που δυστυχώς οι φροντίδες και οι μέριμνες που μας απασχολούν μας αφαιρούν κάθε ικμάδα πνευματικής διαθέσεως».

»Όταν ζούμε την Θεία Λειτουργία τότε βιώνει κανείς και το περιεχόμενο της Πίστεως μας, ζώντας μέσα  στο Φως που έχει ο Λόγος του Θεού, ο οποίος μιλάει στην καρδιά του καθενός με ξεχωριστό τρόπο. Το φως του Χριστού έχει την δύναμη να νεκρώνει τον θάνατο και να χαρίζει την αληθινή ζωή».

Προ της περατώσεως της Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ετέλεσε Τρισάγιο στην μνήμη του μακαριστού Αρχιμ. π. Γρηγορίου Δοχειαρίτη, ενώ εν συνεχεία μετέβη εις την Ιερά Μονή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί Μετόχιο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, όπου παρουσία της Ηγουμένης Ευσεβίας μοναχής και της αδελφότητας αυτής, ετέλεσε εις το Καθολικό, Τρισάγιο στην μνήμη του Γέροντος και Πνευματικού της εν λόγω Μονής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα