Μαυροβουνίου: Κατάχρηση θέσεως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο τόνισε ότι η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης συνιστά «κατάχρηση της ανωτερότητάς του και μια αντι-μητροπολιτική ενέργεια».

Τη θέση ότι τo ζήτημα της εκκλησίας στην Ουκρανία μπορεί να λυθεί μόνο σε Πανορθόδοξη Σύνοδο εξέφρασε ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Παράλληλα τόνισε, μιλώντας στο Sputnik ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία αποτελεί κατάχρηση της θέσης του.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πήρε μια δύσκολη και τραγική απόφαση για την Ορθοδοξία, να σταματήσει την επικοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης επειδή εκμεταλλεύτηκε την πρωταρχική του θέση μεταξύ των τοπικών Ορθόδοξων εκκλησίων, προχωρώντας σε μια μη-κανονική απόφαση για την Ουκρανική Εκκλησία», τόνισε ο Αμφιλόχιος.

«Η απόφαση είναι ακόμη πιο περίεργη επειδή προήλθε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του έχει εργαστεί, ίσως περισσότερο από τους προκατόχους του στον 20ο αιώνα, να ανανεώσει τον συντοπισμό της Εκκλησίας ώστε να λυθούν τα βασικότερα ζητήματα της λειτουργίας της, συγκαλώντας Ορθόδοξες συνεδριάσεις, οργανώνοντας συναντήσεις όλων των πρώτων ιεραρχών των Ορθόδοξων Εκκλησιών, συγκαλώντας την Ιερά και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, νωρίτερα, η Κωνσταντινούπολη, ως μητέρα-εκκλησία, είχε χορηγήσει την αυτοκεφαλία σε μέρη της δικαιοδοσίας της.

«Όμως η χορήγηση αυτοκεφαλίας σε μέρος μιας άλλης τοπικής εκκλησίας, που ανήκει σε άλλη εδώ και 300 χρόνια, χωρίς αμφιβολία συνιστά μια κατάχρηση της ανωτερότητάς της και μια αντι-μητροπολιτική ενέργεια», υποστηρίζει ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

«Συνεπώς, το ερώτημα της εκκλησίας στην Ουκρανία μπορεί να αποφασιστεί μόνο από μια Παν-Ορθόδοξη Σύνοδο, όπως πρότεινε η Ρωσική Εκκλησία, στο πνεύμα της Αποστολικής Συνόδου», επισήμανε ο μητροπολίτης.

 

sputniknews.gr

Διαβάστε ακόμα