Ο Μητροπολίτης Κορίνθου στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 7:30 το πρωί, η πανηγυρική υποδοχή, έμπροσθεν του Ιερού Ναού, των ιερών λειψάνων του Οσίου Παταπίου και της Αγίας Υπομονής της Αυτοκράτειρας, προερχομένων από την Γυναικεία Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου.

Τις ιερές λειψανοθήκες κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος στα προπύλαια του Ιερού Ναού πλαισιωμένος από το ιερατείο.
Τα χαριτόβρυτα λείψανα των Αγίων αλλά και του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, τοποθετήθηκαν εντός του Ιερού Ναού σε ειδικό χώρο και θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των “ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ” για ασπασμό από τους πιστούς.

Ακολούθησε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Διονυσίου με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και ομιλία από τον Σεβασμιώτατο.
Έψαλε πολυμελής Βυζαντινός Χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Συμεών Σβανά και του Λαμπαδάριου κ. Χαραλάμπους Χωραΐτη.
Ακολουθεί η προσφώνηση του Προϊσταμένου τουτ Ιερού Ναού μας π. Ματθαίου Χάλαρη προς τον Σεβασμιώτατο:

”Ο Απ. Παύλος, μιλώντας για τους κήρυκες του ευαγγελίου, τους ονόμασε «Διακόνους του Χριστού». Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ούτως ημάς λογιζέσθω άνθρωπος, ως υπηρέτας Χριστού και οικονόμους μυστηρίων Θεού»(Α Κορ. δ 1).
Στοιχούντες και εμείς στον αποστολικό αυτό λόγο Σεβασμιώτατε, σας υποδεχθήκαμε σήμερα στον ιερό αυτό χώρο, όχι ως ένα κορυφαίο θεσμικό παράγοντα της περιωνύμου πόλεως των Κορινθίων, αλλά ως τον διάδοχο του ιδρυτού της Εκκλησίας που παροικεί εν Κορίνθω, ως τον Ποιμενάρχη ενός λογικού ποιμνίου, οι πρόγονοι του οποίου ήσαν οι παραλήπτες των δύο σπουδαιοτάτων επιστολών του Αποστόλου των εθνών, ως υπηρέτη του Χριστού και διαχειριστή των ουρανίων και αγνώστων αληθειών, τις οποίες σας αποκάλυψε ο δομήτωρ της Εκκλησίας, Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. 
Η ευλογημένη παρουσία σας σήμερα στην ευχαριστιακή σύναξη της πνευματικής μας οικογένειας είχε δύο σκοπούς. Πρώτον, να προσφέρετε εκ μέρους όλων μας την αναίμακτη θυσία στο Άγιο και υπερουράνιο και νοερό του Χριστού θυσιαστήριο, ώστε ο φιλάνθρωπος Θεός να αντικαταπέμψει την θεία χάρη Του και την δωρεά του Αγίου Πνεύματος σε όλους μας, ούτως ώστε με καθαρή την ψυχή και το σώμα από τον ρύπο της αμαρτίας, να προσέλθουμε μετά φόρου Θεού πίστεως και αγάπης στην μετάληψη των αχράντων μυστηρίων, και δεύτερον, να κομίσετε στον Ιερό Ναό μας τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα των Οσίων Παταπίου και Υπομονής, συνοδευόμενος από την Αγία συνοδεία σας, την οποίαν αποτελούν η Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου Λουτρακίου Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη και άλλοι εν Χριστώ αδελφοί. 
Η πανευφρόσυνη αυτή επίσκεψη σας Σεβασμώτατε, σήμερα, Κυριακή 7 Οκτωβρίου, σηματοδοτεί και την έναρξή για 21 χρονιά των πολυήμερων ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018» προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτου και εφόρου της Ενορίας μας, πολιούχου και ονοματοδότου του πολυπληθούς Δήμου μας, οι οποίες εκδηλώσεις θα περατωθούν την 28η Οκτωβρίου το βράδυ. 
Σεβασμιώτατε, η λέξη «ευχαριστούμε» αδυνατεί να εκφράσει τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό σας, που πλημμυρίζουν τις καρδιές μας. Στο ταπεινό αίτημά μας, το οποίο προ τριμήνου καταθέσαμε εγγράφως στην πανθομολογουμένη αγάπη σας, να επιτρέψετε και ευλογήσετε τον μεταφορά στα φετινά ΔΗΜΗΤΡΙΑ του ιερού λειψάνου της Οσίας Υπομονής, όχι μόνο ανταποκριθήκατε με άμεσα, αλλά και προσθέσατε και το ιερό λείψανο του Οσίου Παταπίου. Δεχθείτε λοιπόν εξ ονόματος των Ιερέων του Ναού, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των Συνεργατών ποιμαντικού ενοριακού έργου και των μελών της πνευματικής μας οικογένειας ως ελάχιστο την ευγνωμοσύνη μας για την αξιοθαύμαστη ποιμαντική σας ευαισθησία, την σπάνια πατρική αρχοντιά που σας διακρίνει, την υποδειγματική πνευματική συμπεριφορά που μας διδάσκει μέσα από τα έργα που πιστοποιούν την πολυχαρισματική προσωπικότητά σας. 
Ευχαριστίες οφείλουμε και στην Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου Λουτρακίου, την οποία μας αξίωσε ο Θεός να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε μαζί της. Ήταν για μας Σεβασμιώτατε ένα αναπάντεχο δώρο Θεού ο μεστός νοημάτων και πνευματικών εμπειριών λόγος της, η αφοπλιστική μητρική αγάπη της, το συγκινητικό ενδιαφέρον της για την πνευματική βοήθεια που έχουν ανάγκη οι πιστοί να αντλήσουν μέσα από τα ιερά λείψανα των αγίων μας, η αξιοζήλευτη διάκρισή της. Όπως εκείνη σας αισθάνεται ως εκλεκτό και ανεκτίμητο θείο δώρημα στην διαποίμανση των πιστών της Μητροπόλεως Κορίνθου, έτσι και σεις, είμαστε βέβαιοι, καυχάσθε εν Κυρίω για τα τόσο ευλογημένα πρόσωπα – κυρηναίους, τα οποία σας περιβάλλουν και μοιράζονται μαζί σας τον πόνο και την αρχιερατική αγωνία σας για την σωτηρία των ψυχών, που ο Χριστός σας εμπιστεύθηκε.
Σεβασμιώτατε, δεχθείτε μία ακόμη παράκληση μας, όπως και εσείς σεβαστή μας Γερόντισσα. Στις θεοπειθείς προσευχές σας μη μας λησμονείται. Τις έχουμε μεγάλη ανάγκη. Γνωρίζουμε την πνευματική μας ανεπάρκεια. Αντιλαμβανόμαστε ότι η σωτηρία μας δεν βρίσκετε στις εκδηλώσεις αλλά στη μετάνοια, την ταπείνωση, την κάθαρση της καρδιάς μας από τα πάθη. Ευχηθείτε αυτή την οδό θεογνωσίας να βαδίσουμε κατά τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας, με την βοήθεια των ευλογημένη προσώπων που η φιλανθρωπία του Θεού πρόκειται να οδηγήσει τα βήματά τους τις ημέρες αυτές στον Ιερό Ναό μας. Ευχηθείτε το έλεος του Θεού να μας καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής μας, με τις πρεσβείες του Οσίου Παταπίου, της Οσίας Υπομονής και του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου”.

 

Εκ του Ι. Ναού

Διαβάστε ακόμα