Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στον Εσπερινό του Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Μπραχαμίου

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον Ιερό Ναό μας, τελέστηκε την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου ώρα 6:30 το απόγευμα ο Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτη.

Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος και κήρυξε το Θείο λόγο και πλαισιωμένος από πλειάδα κληρικών.

Ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην προφητεία του προφήτη Ιερεμία, που διαβάστηκε στον εσπερινό που κάνει λόγο για την αποπνευματοποίηση των ανθρώπων της εποχής του. Με αφορμή την προφητεία αυτή ο Σεβασμιώτατος σχολίασε με υπέροχο τρόπο, ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένο, τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, όπως αυτές έχουν σφυρηλατηθεί στο πέρασμα των αιώνων με τα πλέον ευεργετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την απόπειρα αναθεωρήσεως του Συντάγματος που επιχειρείται στις μέρες μας. ”Η λύση στην κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και η ηθική της” υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος και πρόσθεσε: ”Εμείς είμαστε η θρησκεία της αγάπης και δεν συμβιβαζόμαστε με την ανοχή. Εμείς αγαπούμε τον άλλον, όποιος κι αν είναι αυτός, χωρίς να διεκδικούμε τίποτα από αυτόν. Tο πρόβλημα στο κράτος μας δεν ήταν ποτέ η Εκκλησία. Αντιθέτως, το πρόβλημα ήταν, είναι και θα είναι η πολιτεία και ο τρόπος που ασκεί την πολιτική της, εφαρμόζοντας νόμους που η ίδια ψηφίζει, αλλά και από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την εξάσκηση της εξουσίας”.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ”Δεν κάνουμε πολιτική στην Εκκλησία, διεκδικούμε όμως στις αρχές, στις αξίες και τα ιδανικά να έχουμε λόγο. Γιατί; Διότι εμείς διαπλάσαμε εδώ και χιλιάδες χρόνια αυτόν τον λαό. Αυτόν τον λαό εμείς τον διακρατούμε και τον διασώζουμε μέσα από ιστορικές περιπέτειες, έχοντας την σωτήρια πίστη του Χριστού. Αν δεν υπάρχει η αγάπη του Χριστού ως βάση, πως θα προχωρήσουμε περαιτέρω την πορεία μας στο αύριο;”

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν, ο Βουλευτής και π. Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας, η Δήμαρχος της πόλεως μας κα Μαρία Ανδρούτσου, με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος Δάφνης και Υμηττού κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Έψαλαν πολυμελείς βυζαντινοί χοροί υπο τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Συμεών Σβανά και του Λαμπαδαρίου κ. Χαράλαμπου Χωραΐτη.
Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία με λειτουργό, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωίνο, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιώς.

Έψαλε ο αριστερός χορός του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αλεξίου Κατσαρού.

Διαβάστε ακόμα