Ο Οικ. Πατριάρχης στην Επέτειο 50 ετών λειτουργίας της ΟΑΚ (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαθρολομαίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πανηγυρική εκδήλωση για τα 50 έτη λειτουργίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο μεγάλο αμφιθέατρο της ΟΑΚ.

Στην είσοδο της ακαδημίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρος Ζορμπάς, υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος στη συνέχεια καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό προεξαρχόντος του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου, στην κατάμεστη από κόσμο αιθουσα, παρουσία εκπροσώπων των εκκλησιαστικών, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών.

Ο διευθυντής της ΟΑΚ Αλέξανδρος Ζορμπάς κήρυξε την έναρξη της τελετής ενώ ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Προέδρο του Δ.Σ. της ΟΑΚ καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, όταν τον κάλεσε να ανέβει στο βήμα, ανακοίνωσε την απόφαση της ακαδημίας, να υλοποιήσει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προς τιμήν του θα ονομάζεται “Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Πορείας Αείφωτος”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος, χρησιμοποίησε ενωτικό λόγο στην ομιλία του επισημαίνοντας οτι αυτός είναι και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον οποίο καλείται να διαδραματίσει μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Εκκλησία. Όπως σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, την προηγούμενη χιλιετία, αυτό που απασχόλησε την Εκκλησία ήταν οι αιρέσεις, ενώ την χιλιετία που διανύουμε την απασχολούν τα “δικαιοδοσιακά καθεστώτα” και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να προωθεί την ευταξία ενώ αν αποποιηθεί τις ευθύνες του οι τοπικές εκκλησίες θα πορεύονται  ως “πρόβατα με την υπεροψία της εξουσίας”. Η Ορθοδοξία δεν πρέπει να γίνει σκορποχώρι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και ομιλία από τον πρώτο πολίτη της χώρας, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

“Η σημερινή μεγάλη τιμή που περιποιεί στο πρόσωπό μου, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, δια της απονομής του Χρυσού Εμβλήματός της, με συγκινεί βαθύτατα και με επιφορτίζει με την υποχρέωση να φανώ άξιός της”, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκθειάζοντας το έργο που επιτελεί η ΟΑΚ. “Πρόκειται για έργο, του οποίου η απήχηση έχει προ πολλού υπερβεί τα σύνορα της Χώρας μας, γνωρίζοντας την διεθνή αναγνώριση και κατακτώντας τον ανάλογο σεβασμό”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ στη συνέχεια τόνισε την συμβολή της Ορθοδοξίας στην ιστορική μας συνέχεια ως έθνους, επισημαίνοντας οτι οι δράσεις της ΟΑΚ ανταποκρίνονται σε αυτόν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει.

” Κλείνω, αναλογιζόμενος και αναγνωρίζοντας, ειλικρινώς και ευθαρσώς -όπως κάνει, άλλωστε, και η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού μας- την καθοριστική συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους μεγάλους Αγώνες του Λαού μας και του Έθνους μας.  Συνακόλουθα δε την καθοριστική συμβολή της στην υπεράσπιση της Ιστορίας μας και της Πατρίδας μας. Το Εθνικό, κυριολεκτικώς, τούτο χρέος οφείλουμε να το εκπληρώνουμε με συνέπεια πολύ περισσότερο σήμερα, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, και οι οποίες θα καθορίσουν, τελικώς, την ευόδωση του Ιστορικού μας προορισμού.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης το πράττει στο ακέραιο και της είμαστε όλοι οι Έλληνες ευγνώμονες γι’ αυτό. Έχω αίσθηση του καθήκοντός μου και της ιστορικής μου ευθύνης να υποστηρίξω ολόψυχα και με όλες μου τις δυνάμεις το λαμπρό έργο που επιτελεί.

Αποσπάσματα των χαιρετισμών που προηγήθηκαν

Της κεντρικής ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, προηγήθηκαν χαιρετισμοί από την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄. Επίσης τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και Εκπρόσωπους της Εκκλησίας της Ρουμανίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Πολωνίας, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, τον πρώην Διευθυντή της ΟΑΚ Αλέξανδρο Παπαδερό, τον Δήμαρχο Πλατανιά Ιωάννη Μαλανδράκη, τον εκπρόσωπο του Πρόεδρου της ΝΕας Δημοκρατίας Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Στην πλειοψηφία τους επικεντρώθηκαν στον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθοδοξία και η ΟΑΚ στις μέρες μας αλλά και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και στις οποίες καλούνται να απαντήσουν με “όπλο” την πνευματικότητα και τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες που πρεσβεύουν.

Στον χαιρετισμό του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, τόνισε οτι η εκκλησία σέβεται την θρησκευτική ελευθερία και είναι ανεκτική στην ετερότητα ωστόσο όπως επεσήμανε η μεταμόρφωση του κόσμου συντελείται μέσα από πνευματικές προσωπικότητες που χαράζουν πνευματικά κινήματα. Επομένως πρόσθεσε η νέα πρόκληση για την εκκλησία είναι να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως πνευματικού μεγέθους

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομου Β΄, ο οποίος χρησιμοποίησε έντονα πολιτικό λόγο, για να καταδείξει το νέο ρόλο που θα πρέπει να αναλάβει η Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης, εξαιτίας των εθνικών προκλήσεων που απειλούν την “ιστορική και πολιτιστική μας παρουσία”. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συνοψίζοντας τις προκλήσεις αυτές έκανε λόγο για καθημερινές στρατιωτικές παρενοχλήσεις από την γείτονα χώρα την Τουρκία, για “διοχέτευση στρατιών μουσουλμάνων λαθρομεταναστών” όπως είπε σε Ελλάδα και Κύπρο, “επικοισμό των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου”, δημογραφική έκρηξη στην Τουρκία σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα στη χώρα μας και προσπάθεια ανάσχεσης και εγκατάλειψης της γλώσσας μας καθώς και για “επιχειρούμενη αποσύνδεση από την Ιστορία και τους προγόνους μας”.

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον ρόλο της Ορθοδοξίας ως νηφάλια φωνή μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συγκρουσιακό αλλά και στον ίδιο τον διαθρησκιακό διάλογο

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ευχήθηκε η επέτειος για την συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης να αποτελέσει την απαρχή νέας δυναμικής πορείας και μαρτυρίας και πηγή έμπνευσης νέων οραμάτων και νέων στόχων

H Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει το έργο της ανακαίνισης της παλιάς πτέρυγας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης.

«Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα κι όπως με τις υπηρεσίες μας βοηθήσαμε για τη μελέτη έτσι και θα χρηματοδοτήσουμε το έργο ανακαίνισης και παρακαλούμε Παναγιώτατε να έρθετε να το εγκαινιάσετε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης ανταποκρινόμενος στο αίτημα για αναβάθμιση των παλαιών υποδομών του Ιδρύματος, καταχειροκροτούμενος από το πολυπληθές κοινό που έχει κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΑΚ.

Το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων απέσπασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης όταν κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – στο οποίο ανήκει η Εκκλησία της Κρήτης – και την Κωνσταντινούπολη, που εδώ και αιώνες κουβαλάει ένα “φορτίο σταυρού”. Όπως σημείωσε ο κ. Μπόλαρης η ΟΑΚ κοσμεί με τις δράσεις της το Οικουμενικό Πατριαρχείο που δημιουργεί πολιτισμικά πλεονάσματα.

 

flashnews.gr

Διαβάστε ακόμα