Αφιέρωμα στον π. Ευσέβιο Βίττη στην Ι. Μ. Σουηδίας (ΦΩΤΟ)

Επ᾽ ευκαιρία της 9ηςεπετείου από της κοιμήσεως του μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας προσκάλεσε στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη, τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Nεκτάριο Μπακόπουλο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ταμασού και πνευματικό τέκνο του αειμνήστου Πατρός, για να παρουσιάσει άγνωστες πτυχές της ποιμαντικής δράσεως του Γέροντός του στη Σκανδιναυΐα.

Ο π. Νεκτάριος επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη,με τις ευλογίες του Πανιερ.Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου,από την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, έως την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018.

Το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του π. Ευσεβίου, ιδρυτού του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ της Σουηδίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα, με λειτουργό και ομιλητή τον π. Νεκτάριο Μπακόπουλο. Της ευχαριστιακής συνάξεως συμμετείχε ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο.Τους ύμνους έψαλλε ο κ. Δημήτριος Μπατσέλας.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Αιδ. PederBergqvist, Διευθυντής του Οικουμενικού Κέντρου StiftelsenBerget του Rättvik, στο οποίο εργάστηκε επί σειρά ετών ο π. Ευσέβιος, ο οποίος προσέφερε τμήμα του βράχου του ασκητηρίου που είχε διαμορφώσει ο μακαριστός Γέρων στο υπόγειο των εγκαταστάσεων του Κέντρου, στο οποίο προσευχόταν.

Αρκετοί πιστοί μετέβησαν στο ησυχαστήριο από τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, την Ουψάλα κι άλλες περιοχές της Σουηδίας, για να ακούσουν τον π. Νεκτάριο να μιλά για τους πνευματικούς αγώνες, τους κόπους και τις θυσίες, στα οποία υπεβλήθη ο μακαριστός Γέροντας Ευσέβιος, στην προσπάθεια επανευαγγελισμού των αδελφών μας στη Σκανδιναυΐκή γη.

Την επομένη, Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ελσινκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντος, συμπροσευχομένου του οικείου Ποιμενάρχου. Συμμετείχαν οι Κληρικοί: π. Νεκτάριος Μπακόπουλος, π. Αλέξανδρος Λουκάτος και π. Παναγιώτης Κωστούλας και ο Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου π. Ανδρέας Salminen.

Τους ύμνους έψαλλαν στα Ελληνικά, Φινλανδικά, Καρελιανά, Σουηδικά και Αγγλικά , υπό την καθοδήγηση του Μουσικολ. Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ναού κ. Δημητρίου Καλπακίδη, ο Λαμπαδάριος Δρ. Ανδρέας Σελαμσής και οι κ.κ. Ηλίας Γέργη, Δημήτριος Μπατσέλας και Ευαγγελία Ζήση, καθώς καιτετραμελής χορωδία της Φινλανδικής Ενορίας Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, υπό την καθοδήγηση του χοράρχη κ. JukkaAminoff.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Λέων επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη, στα πλαίσια των εορτασμών των Αγίων της Καρελίας, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018 στη Φινλανδική Ενορία του Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, που ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε και πάλι ο π. Νεκτάριος Μπακόπουλος, ο οποίος με γλαφυρό και συγκινητικό τρόπο αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αείμνηστου πνευματικού του πατρός, με τους εξής λόγους: “Ήταν ευγενής, ο ίδιος, μελιστάλακτος, ευφυής, νουνεχής, εμβριθής, βαθυστόχαστος, εύστοχος, καίριος, θεοφώτιστος, σοφός και διακριτικός, γνωρίζει καλά τον επάρατο εγκόσμιο πόνο, που απλώνει τα πλοκάμια του πάνω στις ψυχές των συνανθρώπων του. Είχε αφιερώσει χρόνο προσευχής ειδικά για τους κατοίκους της Σουηδίας και όλης της Σκανδιναυΐας, Ορθοδόξους και δίχως να ξεχωρίζει κανέναν…άλλωστε ο ίδιος είχε ενταχθεί στην φιλανθρωπική κίνηση “Εμμαούς” του Aββά Pierre (1912-2007), τους ρακοσυλλέκτες της αγάπης και επαναστάτες της καλοσύνης και αλληλεγγύης, είδος πνευματικής κίνησης της δεκαετίας του 1960, ιδιότητα που τον οδήγησε να στηρίξει τους αδελφούς του στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και Δανία.”

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Ελσινκίου  κ. Λέοντα και τον π. Νεκτάριο Μπακόπουλο για την τιμητική παρουσία τους στον Καθεδρικό Ναό, καθώς και τον Πανιερ. Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, για την ευλογία και συγκατάθεση που παρείχε στον π. Νεκτάριο, να επισκεφθεί τη Σουηδία.

Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε, επίσης,στην επιμελημένη επανέκδοση της μελέτης του π. Ευσεβίου “Αναβάσεις”, προσφορά της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευχαρίστησε δε προς τούτο στην ομιλία του τον Γενικό Διευθυντή της, Θεοφ. Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, κι επεσήμανε τα εξής:”Στη συνείδηση όλων μας, ο μακαριστός Γέροντας είναι ο θεμελιωτής του ασκητισμού στη Σκανδιναυΐα, ο καταξιωμένος θεολόγος, ο πολυγραφότατος ιεροκήρυξ του θείου λόγου, ο ιεραπόστολος που σαγήνευε και φώτιζε ψυχές πιστών και απίστων, ο νεοφανής Όσιος της Εκκλησίας.”

Ακολούθως, επανέλαβετην ευχή της τοπικής Εκκλησίας, να επανδρωθεί το Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου με μια αφοσιωμένη μοναστική αδελφότητα κι αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης του εσωτερικού χώρου του Ησυχαστηρίου και της αγιογράφισης του ναΐσκου.Επεσήμανε, επίσης, τη σπουδαιότητα ανακαίνισης του αύλειου χώρου του ησυχαστηρίου. Ζήτησε τη συμπαράσταση των πιστών και δη των πνευματικών τέκνων του Γέροντος Ευσεβίου, για την υλοποίηση της β΄ αυτής σημαντικής φάσης ανακαίνισης, ώστε, μετά την ολοκλήρωσή της, να γίνουν τα εγκαίνια του ναού του Ησυχαστηρίου, στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, προσέφερε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Ελσινκίου, στον π. Νεκτάριο και για τον Επίσκοπό του, Πανιερώτατο Μητροπολίτη κ. Ησαΐα, καθώς και στους Εξοχ. Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου στη Σουηδία κ.κ. Δημήτριο Τουλούπα και Σώτο Λιασσίδη, ως δώρο, τηνπρόσφατη έκδοση της Θείας Λειτουργίας στη Σουηδική γλώσσα και τημελέτη του π. Ευσεβίου “Αναβάσεις”.

Ακολούθησε δεξίωση και γεύμα στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού, προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών.

Φωτογραφίες κ. Νικολάου Κίτσιου

 

Ι. Μ. Σουηδίας

Διαβάστε ακόμα