Αλεξανδρουπόλεως: “Πρώτο μας ενδιαφέρον είναι η μισθοδοσία του κλήρου”

«Το πρώτο μας ενδιαφέρον αφορά στη μισθοδοσία του κλήρου. Να μην μείνει ο κλήρος χωρίς μισθολογική κάλυψη και να πληρώνεται από το κράτος, δήλωσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, που ουσιαστικά «άδειασε» τη συμφωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε ότι η Ιεραρχία είχε έντονους προβληματισμούς ως προς την ουσία και τις λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, αν και ορισμένοι ανέφεραν ότι η απόφαση της Ιεραρχίας δεν θα πρέπει να είναι τέτοια που να δείχνει ήττα του Αρχιεπισκόπου, ο ίδιος είχε διαφορετική άποψη και είπε ότι αν τα προβλήματα είναι δυσεπίλυτα, προτιμά να ναυαγήσει η συμφωνία. «Κάποιοι είπαν ότι δεν πρέπει να φανεί ότι ηττάται ο Αρχιεπίσκοπος. Ο ίδιος είπε: “ Δεν με νοιάζει. Αν δούμε ότι αυτά που θέτετε είναι τόσο δυσεπίλυτα, να το αφήσουμε να ναυαγήσει”» ανέφερε.

«Αυτό που έγινε στο Μαξίμου ήταν πρόθεση να ξεκινήσει διάλογος»

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, αυτό που ξεκαθαρίστηκε στην Ιεραρχία είναι ότι «εκείνο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια καλή πρόθεση να αρχίσει ένας διάλογος. Μόνον αυτό. Άσχετα με το εάν περιβλήθηκε τον τύπο τον πολιτικό».

«Το κλίμα στην Ιεραρχία ήταν υγιές»

Επίσης, διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τις απόψεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας που αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ωστόσο υποστήριξε ότι το κλίμα στην Ιεραρχία ήταν υγιές.

Το σημαντικό, ανέφερε, είναι ότι θα ανοίξει ένας διάλογος με την Πολιτεία, στον οποίο θα μετέχει και η Ιεραρχία.

Ερωτηθείς για το εάν η απόφαση της Ιεραρχίας αποτέλεσε πλήγμα για τον Αρχιεπίσκοπο, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα, καθώς «ο αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να συνδιαλέγεται με αυτόν που εκλέγει ο ελληνικός λαός, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας».

Αιχμές για τον πολιτικό κόσμο

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος άφησε αιχμές για όψιμο ενδιαφέρον πολιτικών που υπεραμύνθηκαν του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών. «Ξαφνικά όλος ο πολιτικός κόσμος μιλά για το ζήτημα. Μας ξαφνιάζει γιατί αυτοί που ήθελαν χωρισμό κράτους-εκκλησίας επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στη μισθοδοσία», είπε.

https://youtu.be/7RLInzh2xic

 

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin