Χριστοδουλοπούλου: “Σεραφείμ και Άνθιμος δεν είναι Μητροπολίτες, είναι πολιτικές περσόνες”

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90,1 η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Μπορούμε να καθησυχάσουμε τους ιερείς λέγοντάς τους ότι δεν θα χάσουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Αν είναι αυτό το πρόβλημα και μόνο, εμείς μπορούμε με μια νομοθετική ρύθμιση να καθησυχάσουμε όσους φοβούνται και έχουν αγωνία για το μέλλον τους. Εάν το πρόβλημα είναι μόνο το μισθολογικό θέμα, από τη στιγμή που το κράτος έτσι κι αλλιώς θα καταβάλει τους μισθούς τους, μπορεί να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση για να μην αισθάνονται ανασφάλεια.

Το πιο απλό να πούμε ότι θεωρούμε πως έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Μπορείς να βρεις μία διατύπωση που να καθησυχάζει τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς, που είναι γνήσιοι και φοβούνται ότι χάνοντας την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν την ισοβιότητα, θα μπουν σε περιπέτειες ενδεχομένως οικονομικές και λοιπά. Αυτά μία κυβέρνηση σαν τη δική μας τα λαμβάνει πάντα υπόψη και μπορεί να βρεθεί μία διατύπωση για να καθησυχαστεί ο κλήρος. Όλα μπορούν να λυθούν εφόσον υπάρχει κατανόηση και όχι δόλια προαίρεση. Δεν θέλω οι κληρικοί να πέσουν θύματα ανθρώπων όπως ο Σεραφείμ και ο Άνθιμος».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κ. Χριστοδουλοπούλου για τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες είναι στην πρωτοπορία σε τέτοιες υποθέσεις, εκφράζουν πάντα ακραία συντηρητικές απόψεις, πολιτικοποιούν πάντα τον λόγο της εκκλησίας και όσο μιλούν αυτοί, εγώ δεν θεωρώ ότι είναι μείζον το θέμα για την εκκλησία.

Ο Σεραφείμ και ο Άνθιμος δεν είναι μητροπολίτες, είναι πολιτικές περσόνες, παρεμβαίνουν επί παντός επιστητού, κοινωνικών πολιτικών και εθνικών ζητημάτων. Γιατί δεν τους αρέσει να διαχωριστούν και να πάνε να λένε ό,τι τους κατέβει; Υποτίθεται ότι το κράτος αυτή τη στιγμή ασκεί μια διακριτική εποπτεία και παραταύτα λένε ότι θέλουν, επιλέγουν κοινωνικά θέματα για να αναπτύξουν τον κοινωνικό συντηρητισμό και τον ρατσισμό, επιλέγουν να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση».

«Ο Ιερώνυμος υποτίμησε το πως θα αξιοποιήσει το θέμα η άλλη πλευρά»

Σχετικά με την χθεσινή απόφαση της ιεραρχίας η κ. Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν υπαναχώρησε αλλά ίσως δεν εκτίμησε τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς.

«Ένας άνθρωπος όπως ο αρχιεπίσκοπος που ηγείται ενός συλλογικού οργάνου οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τους συσχετισμούς αυτό γίνεται παντού. Δεν υπάρχει κάποιος που μόνος του ενάντια σε ένα κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό να προχωράει σε ρυθμίσεις. Ενδεχομένως να υποτίμησε το πως θα το αξιοποιήσει η άλλη πλευρά».

iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμα