Δυσφορία στο Φανάρι για τις εξελίξεις ανάμεσα σε Εκκλησία – Πολιτεία

Μεγάλη δυσφορία επικρατεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, για τα όσα ανακοινώθηκαν χθες μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Και αυτό και γιατί το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα από τον κ.Ιερώνυμο για την συμφωνία, παρά το γεγονός οτι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκαννήσων, υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ετσι ακόμα δεν είναι σαφές κατά πόσο και άν δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος. Συν το γεγονός οτι πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για την διαχείριση της περιουσίας των δυο αυτών εκκλησιών αφού υπάγονται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και με την περιουσαία των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών αφού θρησκευτικά υπάγονται στην εξουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πληροφορίες θέλουν τις εκκλησίες της Κρήτης και των Δωδεκαννήσων να βρίσκονται σε επικοινωνία με το Φανάρι ώστε να συντονίσουν τις ενεργειές τους.

Να σημειωθεί οτι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Πατριαρχείου, αλλά σίγουρα οι εξελίξεις συμπίπτουν σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνημου βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Αρκεί να θυμίσουμε οτι στην πρόσφατη επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου στην Αθήνα, οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν, και η προγραμματισμένη συνάντησή τους ματαιώθηκε καθώς και οι δυο πλευρές επικαλέστηκαν «φόρτο εργασίας». Αφορμή για το τελευταίο επεισόδιο ήταν δικαστική απόφαση για έναν ναό στο κτήμα Προμπονά στα Πατήσια, που ήταν μήλο της έριδος μεταξύ των δύο πλευρών. Η απόφαση του ΣτΕ -για την ιστορία- δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δυσφορία επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις κοινές ανακοινώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης. Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί από τον κ.Ιερώνυμο για τα ανακοινωθέντα, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

 

Διαβάστε ακόμα