Ειδική Επιτροπή της Βουλής για σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας ζητά η Γεννηματά

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής στη Βουλή με αντικείμενο τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας και συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων, ζητά η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζει ότι η «ιστορική συμφωνία» μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου όχι μόνο παραμένει εκκρεμής και αβέβαιη, αλλά δημιούργησε βαθιά κρίση στις σχέσεις κράτους εκκλησίας και έντονα προβλήματα στο εσωτερικό του κλήρου.

Κατόπιν τούτου, η κ. Γεννηματά κρίνει ότι το ζήτημα απαιτεί έναν διεξοδικό και νηφάλιο διάλογο για την εξεύρεση μίας κοινής λύσης με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και πάντα, όπως σημειώνει, με την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κλήρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής της κ. Γεννηματά:

Προς τον
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Νικόλαο Βούτση

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η δήθεν «ιστορική συμφωνία» με την Εκκλησία της Ελλάδος, που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2018, όχι μόνο παραμένει εκκρεμής και αβέβαιη, αλλά δημιούργησε μια βαθιά κρίση στη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας, καθώς και σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κλήρου.

Έχω δηλώσει από την αρχή ότι η σοβαρότητα του θέματος και η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας, επιβάλλουν νηφάλιο διάλογο μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας για όλα τα θέματα. Οι ιστορικοί δε και διαχρονικοί δεσμοί του Ελληνικού λαού με την Ορθοδοξία, αλλά και τα ευαίσθητα Εθνικά Θέματα που συνδέονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνιστούν προδήλως εθνικό και γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα.

Ως εκ τούτου εκπληρώνονται, πέραν πάσης αμφιβολίας, οι προϋποθέσεις των άρθρων 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής, για την σύσταση Επιτροπής όπως αναφέρεται ρητά και ειδικότερα στην παρ.1 του άρθρου 44.

Βάσει του Συντάγματος, η Βουλή είναι ο φυσικός χώρος συζήτησης, προβληματισμού αλλά και επιδίωξης των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων για την επίλυση τόσο σημαντικών ζητημάτων.
Για τον λόγο αυτό, προτείνω τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής που θα συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Οπωσδήποτε και σε κάθε περίπτωση με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιερέων.

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, προσεγγίζουμε πάντοτε το θέμα, με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας. Έχουμε δε την άποψη ότι στις σχετικές συζητήσεις θα ήταν σκόπιμο και χρήσιμο να κληθούν να ενημερώσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των λοιπών θρησκευτικών κοινοτήτων που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς στη Χώρα για τα ισχύοντα ως προς αυτές -ώστε οι Βουλευτές να έχουν πλήρη εικόνα.

Με την παρούσα μου επιστολή κ. Πρόεδρε, ζητώ, κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων για τη σύσταση της ως άνω Ειδικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση
Φώφη Γ. Γεννηματά

 

skai.gr

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin