Η εορτή Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η εορτή της Ανακομιδής Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της παραλίμνιας περιοχής του Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι του 19ου αιώνος και ανήκει στον τύπο της Τρίκλιτης ξυλόστεγης Βασιλικής, ένα αρχιτεκτονικό ρυθμό πολύ διαδεδομένο στην περιοχή της Μακεδονίας, στα χρόνια εκείνα της Τουρκοκρατίας, με χαμηλή είσοδο και με αξιόλογες Αγιογραφίες (19ος αιώνας) στο Τέμπλο.

Το εσπέρας της 2ας Νοεμβρίου ε.έ., πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή της Σεπτής Κάρας του Αγίου Κοσμά του Αναργύρου, εκ της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, την οποία και εκόμισε ο Ιερομόναχος π. Αρτέμιος Γρηγοριάτης, ενώ εν συνεχεία τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός, ψαλλουμένης της ειδικής Ακολουθίας επί τη διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας εορτής, Σάββατο 3 Νοεμβρίου τ.έ., τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Γεωργίου καθώς επίσης και στην σημασία της εσωτερικής ανακαινίσεως της ψυχής του ανθρώπου ώστε να μπορέσει να γίνει ένα κατοικητήριο του Θεού, διότι όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «μόνο μέσα από την Εκκλησία ο άνθρωπος μπορεί και αγιάζεται, αρκεί βέβαια να προσέρχεται με μετάνοια και εσωτερική συντριβή».

Παίρνοντας αφορμή από την παρουσία πολλών παιδιών καθ΄ όλη την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών και αφού πρώτα τα συνεχάρη για την υποδειγματική τους τάξη, τα συμβούλεψε να παραμένουν μέσα στην Εκκλησία και στην Λειτουργική Ζωή της, ενώ χρησιμοποιώντας μία  σύγχρονή λέξη τα προέτρεψε να σερφάρουν στο διαδίκτυο αναζητώντας συνεχώς και μελετώντας τις πηγές εκείνες και λόγια των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Καταλήγοντας τον λόγο του, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, για την ευλογία που παρείχε ώστε να έρθει προς προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Κοσμά του Αναργύρου (θα παραμείνει έως την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου), συνεχάρη τον Ιερατικό Προϊστάμενο της ενορίας, π. Αθανάσιο Πλαντζουνάκη, για την αποπεράτωση όλων των εργασιών αποκαταστάσεως του Ιερού Βήματος, καθώς επίσης και το πολυπληθές εκκλησίασμα που προσήλθε με χαρακτηριστική τάξη και ευπρέπεια, τόσο κατά την χτεσινή ημέρα όσο και σήμερα για να παρακολουθήσει το ξεχωριστό και λαμπρό αυτό γεγονός για την επαρχία μας, και το οποίο περιβάλλει συνεχώς με χαρακτηριστική αγάπη τον ιστορικό αυτό Ιερό Ναό της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα