Η εορτή του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Με επίκεντρο τον Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αθανασίου και των Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου Λητής, ο οποίος και είχε αποτελέσει την έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά προς τιμήν του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.

Το πρωί της 27ης Νοεμβρίου ε.έ., τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τους οποίους και πλαισίωναν οι Ιερείς και οι Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον γεμάτο από πιστούς Ιερό Ναό της Λητής παρέστησαν μεταξύ των άλλων εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος και της μαθητιώσας νεολαίας, ενώ το αναλόγιο κόσμησαν με την παρουσία τους οι πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος και ο Βυζαντινός Χορός των Ιεροψαλτών «Ο Απόστολος Παύλος» υπό την άριστη καθοδήγηση του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεωργίου Φερεντίνου, αποδίδοντας κατά θαυμαστό τρόπο όλους τους προβλεπόμενους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος και συνέδεσε κατά άριστο τρόπο το πολυσχιδές έργο του Αγίου Δαμασκηνού με την Εθνική μας Ταυτότητα ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Έλληνες, υπογραμμίζοντας ότι ο σήμερα τιμώμενος Άγιος, με τον Βίο και την δράση του, μας καλεί να γίνουμε «Θείας Φύσεως κοινωνοί», ενώ καταλήγοντας δεν παρέλειψε να τονίσει για ακόμη μία φορά το γεγονός ότι «εάν σήμερα είμαστε Ελεύθερο Γένος, το οφείλουμε στην Μητέρα Εκκλησία και στους Αγίους Πατέρες μας, οι οποίοι κράτησαν κατά πρώτον πνευματικά ελεύθερο το Γένος μας».

Προ της Απολύσεως, στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τους παρισταμένους Αρχιερείς, καθώς επίσης και προς όλους, όσους προσήλθαν και έλαβαν μέρος στις πανηγυρικές λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν κατά την διάρκεια του εορταστικού διημέρου, προς τιμήν του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτη, του οποίου όπως σημείωσε «οι λόγοι του σήμερα είναι πιο επίκαιροι από ποτέ, λόγω των πολλών προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σε μία εποχή όπου όλα είναι σε αμφισβήτηση».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα