Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Θαυματουργού, εορτάσθηκε μετά της προβλεπόμενης λαμπρότητος, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου ε.έ.

Αφ’ εσπέρας ετελέσθη εις τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά-Μελισσοχωρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, κατά την διάρκεια του οποίου ομίλησε επικαίρος αναφερόμενος εκτενώς στους αγώνες του Αγίου για την ορθοδοξία και την χριστιανική μας παράδοση.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, οπού παράλληλα τιμάται και εορτάζεται από την Αγία μας Εκκλησία η μνήμη του Αποστόλου Φιλίππου και του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον φερώνυμον Ιερό Ναό της ενορίας των Λαγυνών, μίας περιοχής όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως ο Μεγάλος Θεολόγος και Πατέρας της Ορθοδοξίας από τα παλαιά έτη, καθώς υπήρχε εκεί μεγάλη Αδελφότης επ’ ονόματι του Αγίου, η οποία είχε φιλοτεχνήσει και την ιστορική εικόνα που φυλάσσεται εντός του Ναού σε περίοπτη θέση, πλησίον του αντιγράφου της Εικόνος της Παναγίας της.

Στις ομιλίες του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους σήμερα τιμωμένους Αγίους, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, υπογράμμισε το γεγονός της συγκεφαλαίωσης της Θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας, αναλύοντας παράλληλα τα τρία στάδια της πνευματικής ζωής του Χριστιανού, της Καθάρσεως, του Φωτισμού και της Θεόσεως, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «όποιος ενώνεται με τον Χριστό τότε μπορεί και ζει το Μεγαλείο της Πίστεως μας, όπως κατάφεραν και ζούσαν οι Άγιοι μας. Πρέπει να είμαστε θεούμενοι άνθρωποι και στο πρόσωπο του Κυρίου να βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα