Λαμπρός ο εορτασμός των Ελευθερίων της Καστοριάς (ΦΩΤΟ)

Η ιστορική μνήμη συνδέεται με τους αγώνες της Ελλάδας για απελευθέρωση, μας φέρνει κοντά με τον ηρωικό θάνατο αδελφών και προσφιλών μας προσώπων και μας διδάσκει, θυμίζοντάς μας τις ηρωικές στιγμές του έθνους. Μία τέτοια ευκαιρία ανάκλησης της ιστορικής μνήμης είχε σήμερα η βυζαντινή αρχόντισσα της Μακεδονίας, η ακριτική Καστοριά, η οποία σαν σήμερα, στις 11 Νοεμβρίου του 1912, ήταν από τις τελευταίες πόλεις που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ανήμερα του Αγίου Μηνά, του και πολιούχου αυτής της πόλης. Έτσι, σήμερα το πρωί, στο βυζαντινό παρεκκλήσιο της Παναγίας Μουζεμβίκη (Άγιος Μηνάς), τελέστηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γρεβενών κ. Δαβίδ και Καστορίας κ. Σεραφείμ. Πλήθος κόσμου αλλά και εκπρόσωποι των φορέων της πόλεως παρευρέθησαν και τίμησαν τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά. Στους φετινούς εορτασμούς συμμετείχε και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ο οποίος με γλαφυρό τρόπο μίλησε για τον νοικοκύρη της Καστοριάς, τον Άγιο Μηνά, τον ένδοξο καβαλάρη όπως τον χαρακτήρισε και για το αγαθό της ελευθερίας το οποίο όλοι μας οφείλουμε να το κρατούμε και να το τιμούμε σαν πολύτιμο θησαυρό.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεκίνησε η καθιερωμένη λιτανευτική πομπή της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μηνά από το Ιερό Παρεκκλήσιο προς τον Μητροπολιτικό Ναό, όπου, αφού αρχικά υψώθηκε η Ελληνική Σημαία στον αύλειο χώρο του Ναού, εν συνεχεία τελέστηκε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διακεκριμένη συμπολίτης μας Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν στο Ηρώο της πόλεως όπου εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αδελφών κατά τους αγώνες του Έθνους και κατάθεση στεφάνων και ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, Καστοριανών και μη.

Τέλος, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε μία σύντομη επίσκεψη στο Ιερό Επισκοπείο της Μητροπόλεως Καστορίας για να συναντηθεί με τον επιχώριο Επίσκοπο, ο οποίος του εξέφρασε την αγωνία του για τα εθνικά αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής η οποία μαστίζεται από την ανεργία και την μετανάστευση των νέων ανθρώπων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Καστορίας

Διαβάστε ακόμα