Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία (ΦΩΤΟ)

Με αισθήματα χαράς και ιεράς συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου 2018, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στις Ροβιές της Βορίου Ευβοίας, ο πρώτος εορτασμός της ιεράς Μνήμης του προσφάτως καταταγέντος στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου Ασκητού του εν Ευβοία, ο οποίος διετέλεσε Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και συγκεκριμένα Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ.

Πλήθη πιστών, από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, συνέρρευσαν στο Μοναστήρι του Γέροντος για να λάβουν την Χάρη και του Οσίου Δαυΐδ, αλλά και του Οσίου Ιακώβου, ο οποίος αγάπησε πολύ το Θεό, αγωνιζόμενος το μαρτύριο της συνειδήσεως σε ολόκληρη την επίγεια ζωή του και αναπαύοντας πολλούς ανθρώπους ποικιλοτρόπως, πάλαι τε και επ’ εσχάτων.

Το απόγευμα της παραμονής, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους του Ιεράρχες, Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Ι. Παράκληση προς τιμήν του Οσίου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Συμέων ομίλησε διδακτικά προς το πλήθος των προσελθόντων προσκυνητών, ενώ προεξήρχε και της Ιεράς Λιτανείας, η οποία ετελέσθη στην Αυλή της Ι. Μονής και κατέληξε στην Μοναστηριακή Φιάλη, όπου ευλογήθηκαν και οι προσφερθέντες από τους πιστούς Αρτοκλασίες.
Κατά την διάρκεια της νύκτας ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία από τους αδελφούς και πατέρες της Ι. Μονής και άλλους Κληρικούς.

Κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξανθης κ. Παντελεήμων, ενώ ετελέσθη και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ με την συμμετοχή καί των αγίων Αρχιερέων Ξάνθης, Νέας Σμύρνης και Χαλκίδος, αλλά και πολλών Ιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και παρεπιδήμων-προσκυνητών.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιωτατος άγιος Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ενώ πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους συνοδούς των, εξέφρασε την συγκίνηση του για την πολυπληθέστατη παρουσία των πιστών προσκυνητών, οι οποίοι κατέκλυσαν την Ι. Μονή, ενώ συνεχάρη τον Βυζαντινό Χορό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την ονομασία «Άγιοι Δαυΐδ ο Γέρων και Ιάκωβος ο εν Ευβοία», που μέ την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Καρούζου διηκόνησαν το ιερό αναλόγιο, όπως και τον άγιο καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη και τους αδελφούς της Ιεράς Μονής και όλους τους διακονήσαντες για την αγαθή έκβαση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους εόρτια.

Η πάντα φιλόξενη Ι. Μονή Οσίου Δαβίδ επιφύλαξε σε όλους τους προσκυνητές, μεταξύ των οποίων και οι μαθητές και μαθήτριες και οι Καθηγητές του Γενικού Λυκείου Ιστιαίας, και τις δύο ημέρες, ζεστή φιλοξενία και διανομή ευλογημένου φαγητού.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση, μέσω των ερτζιανών, αλλά και διαδικτυακά, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και σε απευθείας σύνδεση με αυτόν και από άλλους Εκκλησιαστικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Φωτογραφίες: Χρήστος Βασιλείου – Λάρισα

 

Ι. Μ. Χαλκίδος

Διαβάστε ακόμα