Μητροπολίτης Πέτρας Γεράσιμος: «Είχαμε παντελή άγνοια»

Το ανακοινωθέν Εκκλησίας – Πολιτείας που εξέδωσαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στις 6 Νοεμβρίου, ήλθε να ταράξει για τα καλά τα εδώ και δεκαετίες λιμνάζοντα ύδατα τόσο στους εκκλησιαστικούς κόλπους όσο και στο status quo των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους.

Εκεί ίσως όπου υπήρξαν οι εντονότερες αντιδράσεις μετά το ανακοινωθέν ήταν στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία άλλωστε λειτουργεί με καθεστώς ημιαυτονομίας διατηρώντας κανονική εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η συγκληθείσα στις 10 Νοεμβρίου Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της μέσα από ένα κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο ομοφώνως συμφώνησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης και οι πρόεδροι των Συνδέσμων των Ιερών Μητροπόλεων του Νησιού.

Αρκετοί ήταν οι Ιεράρχες που εξέφρασαν την ενόχλησή τους για τον αποκλεισμό της τοπικής και αυτοκέφαλης Εκκλησίας από τον διάλογο. Χαρακτηριστική είναι η σχετική τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, που δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως είχε «παντελή άγνοια» γύρω από τα σημεία αυτά του κοινού ανακοινωθέντος και πως στην τοπική Εκκλησία δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση. «Στις 5 και 6 Νοεμβρίου είχαμε Σύνοδο και δεν ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα αφού δεν το γνωρίζαμε. Το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου το ακούσαμε και εμείς από τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, τα ζητήματα που θέτει η πρόταση συμφωνίας Πρωθυπουργού- Αρχιεπισκόπου «θέλουν πολλή μελέτη, πολύ διάλογο και υπάρχουν πολλές συνιστώσες, κοινωνικές, νομικές. Πρέπει όλα να τεθούν στο τραπέζι».

Ο ίδιος τονίζει πως «διαφωνούμε ριζικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος στα σημεία όπως αυτά μπαίνουν στο άρθρο 3 κάνοντας λόγο για ουδετεροθρησκία. Τι είναι αυτή η ουδετεροθρησκία; Ίσα – ίσα το ελληνικό Σύνταγμα καλύπτει πλήρως την ανεξιθρησκία και ο καθένας έχει την ελευθερία να πιστεύει και να λατρεύει εκεί όπου επιθυμεί. Ακόμη πιο σημαντικό είναι και το θέμα της οικογένειας, αφού εάν διαλύσουμε την ελληνική οικογένεια τότε διαλύουμε το έθνος και την κοινωνία μας».

Αναφορικά με την αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών ο Σεβασμιώτατος τονίζει πως «η Εκκλησία έχει δώσει σχεδόν όλο το μέρος της αξιοποιήσιμης περιουσίας της και έχει μείνει ένα ελάχιστο, που εδώ στην Κρήτη περιορίζεται σε βοσκοτόπια και σε άλλες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ερχόμαστε τώρα να συζητήσουμε τι; Να βγάλουμε 1.000 περίπου ιερείς που έχει περίπου η Κρήτη στο δρόμο;».

Όλα αυτά είναι ζητήματα που όπως λέει πρέπει να συζητηθούν. «Και εμείς είμαστε πρόθυμοι να τα συζητήσουμε σοβαρά με κάθε κυβέρνηση. Αλλά όχι με τον τρόπο αυτό και με αυτή την προχειρότητα. Είναι θέμα διαλόγου από ειδικούς για να δούμε όλες τις πλευρές» σημειώνει.

 

Συνοδική αντιπροσωπεία

Από τούδε και στο εξής, κρίσιμο σημείο γύρω από τις εξελίξεις θα αποτελέσει και η συνάντηση που θα έχουν, σύμφωνα και με το επίσημο ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Κρήτης, αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου που μαζί με εκπροσώπους των Ιερέων Συνδέσμων των Κληρικών της Κρήτης (που εκφράζουν τους εννιακόσιους και πλέον κληρικούς της Κρήτης) θα συναντηθούν με τους αρχηγούς των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να καταθέσουν υπόμνημα και να υποστηρίξουν επίσημα τις παραπάνω θέσεις της Εκκλησίας της Μεγαλονήσου.

Η αντιπροσωπεία αυτή θα αποτελείται από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, που θα συνεπικουρούνται από τον νομικό σύμβουλο της κρητικής Εκκλησίας. Από την Ιερά Σύνοδο διερευνώνται οι πιθανές ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Επίσης, από το ανακοινωθέν προβλέπεται να κληθούν το επόμενο διάστημα οι βουλευτές καθώς και άλλοι φορείς της Κρήτης για να ενημερωθούν για τις θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης για όλα τα παραπάνω θέματα.

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αρκέστηκε να σχολιάσει λακωνικά: «Θα υποστηρίξω ό,τι αποφασίσει η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης».

 

anatolh.com

Διαβάστε ακόμα