Πατριάρχης Μόσχας: “Οι εχθροί της Εκκλησίας χάθηκαν στην ιστορική λήθη”

Στις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να παρέμβει στα εκκλησιαστικά ζητήματα της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών στη συγκεκριμένη χώρα.

Την πεποίθηση ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα μπορέσουν να διαρρήξουν την ενωμένη πνευματική κοινότητα των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, μιλώντας στο 22ο Παγκόσμιο Ρωσικό Εθνικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τελευταία στην Ουκρανία «η παρέμβαση των αρχών στα πιο ενδόμυχα ερωτήματα της πνευματικής ζωής των πολιτών είναι όλο και εντονότερη».

«Αυτοί θέλουν να πιέσουν τους ανθρώπους να ξεχάσουν την πνευματική τους συγγένεια και να σπάσουν χιλιάδες χρόνια πνευματικών δεσμών με τη βία, το μόνο που θα καταφέρουν είναι το αντίθετο. Οι πολιτικοί που προκαλούν το μίσος, την εχθρότητα και το σχίσμα θα πρέπει να παραδεχτούν την ιστορική τους ήττα», τόνισε ο πατριάρχης.
Παράλληλα υποστήριξε ότι το πρόβλημα της προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών από την παρέμβαση της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα έντονο σήμερα στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι στην ιστορία υπάρχουν ήδη πολλές προσπάθειες τέτοιας παρέμβασης. Παρόλα αυτά οι εχθροί της Εκκλησίας χάθηκαν στην ιστορική λήθη και όλες οι προσπάθειες εξάλειψης της χριστιανικής ταυτότητας κατέρρευσαν. Ο 20ός αιώνας απέτυχε επίσης να εξαφανίσει την Ορθοδοξία. Αντιθέτως, μετά από δεκαετίες δίωξης και διακρίσεων ξεκίνησε η πνευματική αναγέννηση και οι άνθρωποι επέστρεψαν στην πίστη», τόνισε ο πατριάρχης.

Αυτό το ιστορικό μάθημα, συμπληρώνει ο πατριάρχης Κύριλλος, «θα έπρεπε να το έχουν μάθει καλά οι κυβερνώντες, οι οποίοι σήμερα, στον 21ο αιώνα προσπαθούν πάλι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δικτατόρων του παρελθόντος».

 

sputniknews.gr

Διαβάστε ακόμα