Συναντήσεις Ιερωνύμου με Μητροπολίτες για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει αρχίσει ήδη την προετοιμασία ώστε να προλάβει τις εξελίξεις και να είναι έτοιμη η Εκκλησία να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμενος ο κ. Ιερώνυμος έχει αρχίσει να βλέπει με πάσα μυστικότητα μητροπολίτες και να τους ενημερώνει για όσα κυοφορούνται αλλά και για όσα φοβάται ότι θα συμβούν στο χώρο της Εκκλησίας, εξ αφορμής της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οι συναντήσεις αυτές Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζονται.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος καλεί σε ομάδες προβεβλημένους και νομομαθείς Μητροπολίτες οι οποίοι έχουν βαρύνουσα γνώμη τόσο εντός της Ιεραρχίας, όσο και δια των παρεμβάσεών τους στα Μέσα Ενημέρωσης.

Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τους ενημέρωσε πρώτον, για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε κατά την μυστική συνάντησή του στις 3 Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό και δεύτερον άκουσε τις γνώμες και τις απόψεις των συνομιλητών του Ιεραρχών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες φέρεται ότι συζήτησαν και τεχνικά θέματα, που αφορούν στη συνταγματική αναθεώρηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και θα συζητήσει το θέμα αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος. Τότε θα περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις της Εκκλησίας επισήμως για να καταλάβουμε προς τα πού πάει το θέμα.

Η επίσημη γραμμή της Εκκλησίας προς το παρόν βασίζεται στη θέση που εξέφρασε ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος με την εμπεριστατωμένη εισήγησή του στην Ιεραρχία:

«Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του καθεστώτος των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων». Δεν ήταν τυχαία η υπόμνηση της παραγράφου αυτής στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος χθες.

Η Εκκλησία εστιάζει το ενδιαφέρον της στα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος. Το άρθρο 3 ρυθμίζει τις σχέσεις της Πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος ενώ στο 13 κατοχυρώνεται νομικά το καθεστώς ανεξιθρησκείας στην Ελλάδα.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα