Ανθρωπιστική βοήθεια από την Πολωνία για πρόσφυγες σε Μακεδονία και Θράκη
30 Δεκεμβρίου 2018 Κοινοποιήστε

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Πολωνία για πρόσφυγες σε Μακεδονία και Θράκη

Σε δηλώσεις προέβη την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018, η Υπουργός ανθρωπιστικής βοήθειας και πρώην Πρωθυπουργός της ΠολωνίαςBeata Kempa «188 τόνοι τροφίμων, προϊόντα υγιεινής και είδη για παιδιά θα αποσταλούν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους. Η Ελλάδα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη φιλοξενία προσφύγων, που φτάνουν με βάρκες ή με τα πόδια. Τα προβλήματα είναι στα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μεταφέρονται. ‘Έχουμε προγραμματίσει το έργο με το Ίδρυμα του πατέρα Werenfried και την υλοποίηση του σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα έχει αναλάβει το ίδρυμαHagia Marina».

Το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα του Πολωνού Πρωθυπουργού Ματθαίου Μοραβέτσκι και στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν δέματα με χρειώδη πρόσφυγες και μετανάστες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βέροια, Κατερίνη, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

«Οι Πολωνοί θέλουν να βοηθήσουν, είμαστε άνθρωποι με μεγάλες καρδιές. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν σε ενέργειες για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες» και η Υπουργός συνέχισε «Ενθυμούμαστε πώς πριν από λίγο καιρό βοηθούσαν εμάς. Μια μορφή της ευγνωμοσύνης μας είναι ότι σήμερα, αφού είμαστε λίγο καλύτερα, θα βοηθήσουμε τους άλλους».

Για την πραγμάτωση του σκοπού αυτού, από την Πολωνία έφτασαν στην Μακεδονία και την Θράκη, μέσω Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών το τριήμερο 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου αντιπροσωπία του Πολωνικού Fundacja Hagia Marina.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Πατρίκιος Πανάσιουκ και με την ιδιότητα του ως συμβούλου παρά το γραφείο του Προέδρου της Κυβερνήσεως της Πολωνικής Δημοκρατίας, συναντήθηκε με πέντε Μητροπολίτες και είχε μαζί τους συζητήσεις για συνεργασία σε ανθρωπιστικά και πολιτιστικά προγράμματα.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, βρέθηκε στην Κατερίνη. Εκεί ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιο για την έως σήμερα συνεργασία στον τομέα των κατασκηνώσεων και συζήτησε μαζί του για το πρόγραμμα βοήθειας αλλά και για προγραμματισμό εκδηλώσεων επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων Πολωνίας Ελλάδος.

Το απόγευμα συναντήθηκε στον Λαγκαδά με τον Μητροπολίτη Ιωάννη και του συνεργάτες του. Αφού ευχαρίστησε για την διάθεση ετησίως των εγκαταστάσεων φιλοξενίας της Μητροπόλεως στο Σοχό, για την φιλοξενία νέων από την Πολωνία, συζήτησαν και θέματα ανθρωπιστικής συνεργασίας.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στο Διδυμότειχο συνάντησε τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη τον Μητροπολίτη Άνθιμο και το απόγευμα στην Χαλάστρα τον Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα. Με του τρεις Ιεράρχες είχαν συνεργασία για το πρόγραμμα βοήθειας των προσφύγων και επί άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Στην αποστολή μετείχαν ο σύμβουλος του ιδρύματος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου και ο κατά το τρέχον έτος υπότροφος του Διορθοδόξου Πολιτιστικού Κέντρου «Αγία Μαρίνα» για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, Παύλος Νασούτα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο στην Βαρσοβία όταν ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Ρωμαικαθολικού ιδρύματος «βοήθεια στην εν ανάγκη Εκκλησία». Στις συζητήσεις και με την μετέπειτα επικοινωνία με τον Διευθυντή του ιδρύματος π. Μάριο Μπογουσέφσκι έγινε ο σχεδιασμός του προγράμματος και ακολούθησε η υποβολή της πρότασηςστο Πολωνικό Κράτος.

Τον περασμένο Οκτώβριο και ενώπιον του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου, η Υπουργός Beata Kempa ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβερνήσεως για την αποδοχή της προτάσεως και την έγκριση της υλοποίησης της.

Εκ του Ι. Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως

Εκτύπωση