Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σπάρτης

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού εόρτασε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 η Εκκλησία μας και στην Σπάρτη πανηγύρισε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια ο φερώνυμος περικαλλής Ενοριακός Ιερός Ναός.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο όρθρος, η αρτοκλασία και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και η εις διάκονον χειροτονία του μοναχού της Ι.Μ Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα και πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λεοντίου, κατά κόσμον Κωνσταντίνου Βαρδάκη. Είχε προηγηθεί η μοναχική κουρά του από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας το απόγευμα της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων.

Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος Διάκονος τόνισε αρχικά ότι δοξάζει τον Τριαδικό Θεό, που τον αξίωσε να λάβει το πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, τον οποίο ευχαρίστησε για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, αλλά και για το μεγαλύτερο δώρο που του προσέφερε, αυτό της Ιεροσύνης. Εν συνεχεία ο χειροτονηθέντας Διάκονος ευχαρίστησε τους γονείς του, την αδελφή του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του καθώς και όλους όσοι τον στήριξαν κατά την διάρκεια της ζωής του, αλλά και στην απόφασή του να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υποσχέθηκε να αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις για να φανεί αντάξιος της μεγαλοσύνης του Θεού, αλλά και της εμπιστοσύνης του Σεβ. Μητροπολίτη μας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στον τιμώμενο Άγιο Νικόλαο και στις πολλές αρετές της προσωπικότητάς του, που τον καταστούν πρότυπο για μίμηση. Ειδικότερα μίλησε για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο Άνθρωπος του Θεού, όπως η βαθιά πίστη, η μετάνοια, η συγχώρεση και η θυσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπο. Στη συνέχεια ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην δεύτερη πηγή χαράς της ημέρας που ήταν η εις διάκονον χειροτονία του μοναχού Λεοντίου, ο οποίος είναι ένας αξιόλογος νέος, που έχει σπουδάσει τη θεολογία και αποφάσισε να τάξει τον εαυτό – με όλη τη δύναμη της ψυχής του – στην υπηρεσία του Πανάγαθου Θεού μέσω της μοναχικής του διακονίας στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα. Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε το νέο Διάκονο για το ήθος και την αφοσίωσή του στο Θεό, ενώ τόνισε ότι θα βρίσκεται δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας της Μονής. Επίσης γνωστοποίησε στους ευσεβείς πιστούς που είχαν κατακλύσει το Ναό, ότι η επιλογή του ονόματος έγινε για τρεις λόγους. Πρώτον προς τιμήν του Αγίου Λεοντίου του Μονεμβασιώτη του οποίου τη μνήμη εορτάζει στις 11 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας, δεύτερον για να τιμηθεί ένας εκ των Αγίων Αναργύρων ο οποίος ονομαζόταν Λεόντιος και τρίτον για να συνδεθεί το όνομα του νέου Μοναχού με την ιστορία της Μονής, αφού ένας εκ των μοναχών του Μοναστηριού το 1850 ονομαζόταν Λεόντιος και η καταγωγή του ήταν από τον γειτονικό Βασαρά. Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας εξέφρασε ευχές προς τον χειροτονηθέντα για ψυχική και σωματική αντοχή, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην υψίστης σημασίας αποστολή για την οποία προετοιμαζόταν για αρκετό χρονικό διάστημα. Ακολούθησε η χειροτονία και αμέσως μετά, μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, ο νέος διάκονος δέχθηκε τις ευχές των συγγενών του.

Πριν την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον εψηφισμένο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νότιας Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο, ο οποίος κατάγεται από το Δαφνί Λακωνίας και είναι ο επικεφαλής της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας μίλησε με κολακευτικά λόγια για το νέο Επίσκοπο και του ευχήθηκε την εκ Θεού ενδυνάμωσή του στην δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλεστάτου θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου 2019 στο Κάιρο και κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή στην αποστολή που θα ταξιδέψει από την Ιερά Μητρόπολή μας.

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στον εορτασμό οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης, που παρακολούθησαν με ευλάβεια την θρησκευτική τελετή με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους.

 

Ι. Μ. Σπάρτης

Διαβάστε ακόμα