Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα  εορτάσθηκε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου η Ιερά  μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στον ομώνυμο περικαλλή, καλλιμάρμαρο  Ναό της Λαμίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε του μεγάλου  Ιερατικού Συλλείτουγου.

Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του αμίσθου Διακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Ανδρέου Κόλλια, ο οποίος είναι έγγαμος, πατέρας ενός παιδιού,  απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, τέκνο του Πρωτοπρεσβυτέρου π.  Ιωάννου Κόλλια εξ Αθηνών.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί  κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη μας και από την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, συγγενείς και φίλοι του χειροτονούμενου και πλήθος  πιστών, οι οποίοι κατέκλεισαν από το πρωί τον Ιερό Ναό  , δια να τιμήσουν και να λάβουν την ευλογία της Αγίας Βαρβάρας. Μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης με τις συνοδείες τους, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης, συνοδευόμενος από Αξιωματικούς, μαθητές και Καθηγητές των Σχολείων της Ενορίας.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε μελλίρυτα η πολυμελής Βυζαντινή χορωδία  του Ναού του Πολιούχου της πόλεως υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Αναργύρου Βλάχου εκ δεξιών και ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Γεώργιος Μπαλάφας εξ αριστερών.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

Στην προσφώνηση του,  ο π. Ανδρέας  με συγκίνηση αναφέρθηκε στο γεγονός της Χειροτονίας του και εξήρε το  ύψος του λειτουργήματος της Ιερωσύνης μέσα στο σύγχρονο κόσμο, ενώ παρεκάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται , ώστε να φανεί αντάξιος της υψηλής  αποστολής του. Με λόγια υικής, ειλικρινούς αγάπης ευχαρίστησε  τον Σεβασμιώτατο για την πατρική στήριξη με την οποία τον περιβάλλει και έδωκε την υπόσχεση,  ότι με αφοσίωση θα διακονήσει τον Χριστό και την Αγία μας Εκκλησία.

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας αντιφωνώντας τον λόγο του νεοχειροτονούμενου, απηύθυνε τις πατρικές του συμβουλές για τα νέα του καθήκοντα τονίσας μεταξύ άλλων:

«Με το Μυστήριο της  Χειροτονίας επαναλαμβάνεται το γεγονός της Πεντηκοστής, αφού παρακαλούμε το Άγιο Πνεύμα να κατέλθει και να αγιάσει τον χειροτονούμενο, ο οποίος ως Ιερεύς θα είναι στο εξής φορέας των Μυστηρίων του Χριστού και θα προσφέρει το Άγιο Πνεύμα στους ανθρώπους».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους γονείς του π. Ανδρέου  που του ενέπνευσαν  το δρόμο της Ιερωσύνης τονίζοντας  ότι η Ιερωσύνη είναι μέγιστο αξίωμα και  ότι υψηλότερο υπάρχει επί της γης για έναν άνθρωπο και εκάλεσε τους πιστούς να μην αποτρέπουν τα παιδιά τους όταν κατέχουν αυτό τον πόθο.

«Ο κάθε Ιερέας είναι διάκονος του Θεού και των ανθρώπων και ο ρόλος αυτός έχει πολλές δυσκολίες. Ο διάβολος τον πολεμά συνέχεια, ο κόσμος με την κακή νοοτροπία στέκεται εμπόδιο αλλά ο  Σταυρός για τον Ιερέα είναι μαρτύριο αλλά και η δόξα του».

Απευθυνόμενος στον π. Ανδρέα τον συμβούλεψε, ότι και αν συμβεί στην ζωή του να μην απογοητεύεται αλλά να έχει εμπιστοσύνη στο Θεό.

«Η  αποστολή των Ιερέων στον 21ο αιώνα είναι να ποτίζουν το δένδρο της πίστεως με δάκρυα και αγώνα και να κρατούν ψηλά τη δάδα της πίστεως. Η προσφορά του Ιερέως είναι ανυπολόγιστης αξίας για την κοινωνία, για την Πατρίδα και για την διαφύλαξη των αξιών».

Ακολούθησε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Ανδρέου σε κλίμα κατανύξεως και συγκίνησης, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι αναφώνησαν δυνατά το Άξιος!

Τέλος ο νέος Ιερεύς διένειμε το Αντίδωρο δεχόμενος τις ευχές όλων των πιστών.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσεφέρθη σε όλους πλούσιο κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

 

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα