Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο

Σήμερα, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Μ. Μαντίνειας του Δήμου Καλαμάτας, πλαισιωμένος από ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του ιερολογιωτάτου διακόνου π. Κωνσταντίνου Παντελεάκου, αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας ε.α., ο οποίος αποτελεί τον πρώτο άμισθο κληρικό της Μητροπόλεως.

Ο π. Κωνσταντίνος στον χειροτονητήριο λόγο του αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο αλλά και όλους τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως μας για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλαν το διάστημα της διακονίας του δήλωσε πως το παιδικό του όνειρο να γίνει ιερέας ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα. Συγκίνηση προκάλεσε η κίνηση του να παραδώσει μέσω του υιού του στον Σεβασμιώτατο το ξίφος του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας δηλώνοντας πως από σήμερα αφήνει πίσω την ιδιότητα του αξιωματικού και ξεκινά την πορεία του ως ιερέας του Υψίστου.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας απευθυνόμενος με πατρικούς λόγους αγάπης προς τον νεοχειροτονούμενο μεταξύ άλλων είπε: Το καλοκαίρι, τον δεκαπενταύγουστο, σε κάλεσε η Παναγία και εισήλθες στον ιερό κλήρο με την χειροτονία σου εις διάκονο. Σήμερα, μέρες των Xριστουγέννων ο Δεσπότης Χριστός, σε καλεί να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, να γίνεις ιερεύς του Χριστού. Πρόσκληση ιερή γιατί η ιερωσύνη είναι ύψιστο αξίωμα που δίδεται άνωθεν. Η ιερωσύνη έχει υπερφυσικό χαρακτήρα. Είναι το Άγιο Πνεύμα που όλα τα επιτελεί. Σε λίγο θα κατέλθει για να σε χαριτώσει. Δεν είναι ανθρώπινα αυτά τα πράγματα. Όπως λέγει ο Ι. Χρυσόστομος, ο ιερεύς είναι άγγελος Κυρίου που δέχεται στα χέρια του τον Χριστό και ομιλεί εκ μέρους του Χριστού. Ο ιερεύς όταν τελεί τα Μυστήρια δανείζει τα χέρια του στο Χριστό, όταν ομιλεί δανείζει την γλώσσα του στο Χριστό. Γι’ αυτό πρέπει να είναι τόσο καθαρός όσο και οι άγγελοι και να νοιώθει ο,τι συλλειτουργεί με τους αγγέλους, ο,τι είναι στον ουρανό. Γι’ αυτό, πρόσεχε, να έχεις αγιότητα βίου, να καλλιεργείς συνεχώς τον εαυτό σου, να έχεις βαθειά πίστη, υπομονή, αγάπη και φόβο Θεού. Στην ιερατική σου πορεία να ξέρεις οτι θα αντιμετωπίσεις θλίψεις, πικρίες, συκοφαντίες, αδικίες. Όμως αυτές τις ώρες, εσύ, θα κοιτάς όπισθεν της Αγίας Τραπέζης, τον Εσταυρωμένο Κύριο, θα προσεύχεσαι και θα λαμβάνεις δύναμη. Θα νοιώσεις όμως περισσότερες χαρές, πνευματικές χαρές που δεν τις αισθάνεται ο κόσμος. Είναι συναισθήματα άγια. Τότε να έχεις φρόνημα ταπεινόν. Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε: Σήμερα κλείνει οριστικά ένας αξιόλογος κύκλος της ζωής στου στην Πολεμική Αεροπορία, την οποία επαξίως υπηρέτησες και ήδη ένεκεν τιμής και ευλαβείας προς τον Ύψιστο παρέδωκες το ξίφος σου στην Ιερά και ιστορική Μητρόπολη Μάνης. Αλλ’ ιδού τώρα η Εκκλησία, σου παραδίδει να κρατάς από της χειροτονίας σου τρία τινά: τον Σταυρόν, το Ιερό Ευαγγέλιον και το Άγιο Ποτήριον. Με αυτά τώρα θα προχωρήσεις. Λοιπόν, έλα αγαπητέ μου π. Κωνσταντίνε, να ανέλθεις τις βαθμίδες της προσωπικής σου Πεντηκοστής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Ι. Μ. Μάνης

Διαβάστε ακόμα