Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Λέρου Παΐσιο

Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018, ο Μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ.Παΐσιος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» Λέρου, τέλεσε το Ιερό Μυστήριο της χειροτονίας πρεσβυτέρου, του π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, μέχρι σήμερα ιεροδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, σύμπαντος του ιερού κλήρου της Λέρου, του π. Ιωάννου Ταχλιαμπούρη (αδελφού του χειροτονηθέντος) και του π. Νικολάου Σαββόπουλου (πεθερού του χειροτονηθέντος).

Την χειροτονία παρηκολούθησαν οι Αρχές του νησιού, πολιτικές και στρατιωτικές, οι γονείς, τα αδέλφια, οι συγγενείς και φίλοι του νέου πρεσβυτέρου, και πλήθος πιστών που γέμισαν ασφυκτικά τον Μητροπολιτικό Ναό.

Ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος π.Νικόλαος, στον χειροτονητήριο λόγο του, φανερά συγκινημένος, είπε τα εξής:

«Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Θεοφιλέστατε, σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί αδελφοί,

Αυτή την αγία και φοβερά ώρα της προσωπικής μου πεντηκοστής, δοξάζω τον Τριαδικό Θεό, ο οποίος παραβλέποντας τις αμαρτίες και τις ανθρώπινες αδυναμίες μου, με αξιώνει να λάβω τον δεύτερο βαθμό της αγίας Ιεροσύνης.

Από πολύ μικρός, από τότε που θυμάμαι, οι γονείς μου μας έμαθαν να αγαπάμε την Εκκλησία και να ζούμε σύμφωνα με τις παραδόσεις της. Η ιερά παράδοση της Εκκλησίας έγινε για μας, όχι απλά ένας τρόπος ζωής, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Θυμάμαι τον πατέρα μου να έρχεται να μας ξυπνάει  πρωί πρωί για να πάμε στην Εκκλησία, να ακούσουμε εκείνους τους φοβερούς ψαλμούς ανήμερα των Χριστουγέννων. «Δεύτε ίδωμεν πιστοί», το «Επεσκέψατο ημάς», το «Χριστός Γεννάται δοξάσατε»… τι φοβερά λόγια Θεέ μου! Την Μεγάλη Εβδομάδα «Ερχόμενος ο Κύριος», «Τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε», «Ανάστα ο Θεός», και την Ανάσταση το «Χριστός Ανέστη»!

Με αυτό τον τρόπο συνδέθηκε η ζωή μου σιγά σιγά με την διακονία μου στον Ναό, στην αρχή στο Ιερό και μετά στο Ψαλτήρι. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας, αναμφισβήτητα, πλέον, είχε γίνει για μένα το δεύτερο σπίτι μου!

Εδώ σ’ αυτό το σημείο, μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω τον πατέρα Σωφρόνιο, έναν άξιο κληρικό και πνευματικό πατέρα της Εκκλησίας μας, ο οποίος με καθοδήγησε σε αυτόν το δρόμο. Πατέρα μου… με τι λόγια εγώ μπορώ να σε ευχαριστήσω; Πως μπορώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου απέναντι σε όλα αυτά που μου έδωσες τόσο απλόχερα με την μεγάλη σου καρδιά και αγάπη; Με  δέχθηκες  κοντά σου και μου έμαθες την συμπεριφορά του ιερέα την ώρα της Θείας Λειτουργίας και με την γλυκιά φωνή σου, μου δίδαξες την βυζαντινή μουσική, έτσι ώστε η κατάνυξη να πλημυρίζει τις καρδιές των πιστών. Πατέρα Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα βιώματα που μου έδωσες γνωρίζοντας ότι κατά το παρελθόν σε στενοχώρησα με τις αμαρτίες μου, που σου τις εναπόθετα κάτω από το πετραχήλι σου. Ζητώ υιικός την ευχή σου και να εύχεσαι για μένα να φανώ αντάξιος αυτού του υψίστου λειτουργήματος.

Ακόμα ένα άνθρωπο θέλω να ευχαριστήσω, ο όποιος αθόρυβα με βοήθησε πολύ! Με έπαιρνε μαζί με τον αδελφό μου τον Παπαγιάννη και τα παιδιά του, το πρωί να πάμε στην Εκκλησία να ψάλουμε. Πηγαίναμε στο κατηχητικό που έκανε και μάζευε τα παιδιά με πολλή αγάπη. Ήταν πραγματικός δάσκαλος για εμάς. Κύριε Τάσο σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Πως μπορώ να ξεχάσω τους καλούς δασκάλους και καθηγητές μου, που είχα στα γράμματα και στη μουσική, όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν όλοι παράδειγμα για μένα και τους ευχαριστώ πολύ για την αγάπη τους προς στο πρόσωπο μου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω προς στον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.Παύλο, ο οποίος με πολλή αγάπη με χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης και τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ.Καλλίνικο, που με δέχθηκε με πολύ αγάπη στην Μητρόπολή του, το μικρό χρονικό διάστημα το οποίο διακόνησα εκεί. Γνωρίζοντας ότι και τους δύο τους στενοχώρησα πολύ, τους ζητώ συγγνώμη.

Η Παναγιά, που βλέπει αυτή την ώρα από το Κάστρο, όμως βλέπετε, είχε άλλο σχέδιο για μένα! Θέλησε να με φέρει πίσω στην πατρίδα μου την όμορφη Λέρο! Η αλήθεια είναι ότι από τότε που έφυγα για σπουδές μου έλλειπε πολύ το νησί μου. Σιγοτραγουδούσα  το «ποτέ θα ανοίξωμε πανιά, να κάτσω στο τιμόνι, να δω της Λέρου τα βουνά, να μου διαβούν οι πόνοι», και η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Να όμως τώρα που ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και γύρισα πίσω. Έφυγα μόνος με όλες αυτές τις ωραίες αναμνήσεις, αλλά τώρα πλέον, γύρισα με μια όμορφη οικογένεια! Την σύζυγο μου Αδαμαντία και τα τέσσερα πλέον παιδιά, που μας τα εμπιστεύτηκε ο Θεός να τα καθοδηγήσουμε σύμφωνα με το θέλημά Του. Αδαμαντία μου σε ευχαριστώ που με ακολούθησες σε αυτό τον δύσκολο μονοπάτι που κλήθηκα να ακολουθήσω. Είσαι ένα πραγματικό Διαμάντι! Από την ώρα που σε έφερε ο Θεός κοντά μου, με συμβουλεύεις και μου στέκεσαι πραγματικά στο πλάι μου. Ξέρω ότι σε στεναχωρώ πολλές φορές, αλλά εσύ πάντα με κατανοείς. Πράγματι είσαι ένα πραγματικό Διαμάντι!

Οι γονείς ξεκάθαρα παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση χαρακτήρα του παιδιού, καθώς και την παιδεία την οποία αποκομίζει από αυτούς. Έτσι και εγώ δεν μπορώ να παραλείψω τις ευχαριστίες μου στους γονείς  τις γυναίκας μου π. Νικόλαο Σαββόπουλο και την πρεσβυτέρα Αικατερίνη, οι οποίοι με δέχτηκαν με πολύ αγάπη ως δικό τους παιδί στην οικογένειά τους, και με βοήθησαν σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ο Θεός ας τους χαρίζει μακροζωία και μακροημέρευση.

Πολλές ευχαριστίες οφείλω επίσης στον πνευματικό μου πατέρα, τον πατέρα Ιωάννη Σαρρή, που με πολλή αγάπη  με πήρε κάτω από το πετραχήλι του και μαζί με την σύζυγο μου βρήκαμε  ηρεμία και γαλήνη.

Θεοφιλέστατε, θέλω να μου δώσετε την ευχή σας, για να φανώ αντάξιος συνεχιστής αυτού του μεγάλου σας έργου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και γενικότερα στην Ιερά Μητρόπολη.

Τέλος απευθύνομαι σε εσάς Σεβασμιώτατε.

Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω, που με δεχθήκατε στην αγκαλιά αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως. Θέλω να τονίσω ότι ποτέ δεν έπαψε το ενδιαφέρον σας για μένα προσωπικά και την οικογένειά μου, και αυτό σας τιμά ιδιαιτέρως!

Όμως δεν θα ήταν σωστό Σεβασμιότατε να μην αναφερθώ σε δυο πρόσωπα και με αυτά θα κλείσω. Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά δεν είναι άλλοι από τους αγαπημένους μου γονείς, τον Νικήτα και την Μαρία. Γονείς με φόβο και αγάπη Θεού. Ότι και να πω δεν μπορώ να περιγράψω αυτούς τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! Με πολλές δυσκολίες κατάφεραν να μεγαλώσουν 14 παιδιά! Και όχι απλώς τα μεγάλωσαν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τους αποτύπωσαν τον Χριστό μέσα στην καρδιά τους! Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που μας δώσατε και γι αυτό σας ευχαριστώ πολύ!

Στρέφω την σκέψη μου στον πανάγαθο Θεό, Αυτός που τα πάντα εν σοφία εποίησε. Το φως το αληθινόν το φωτίζων και αγιάζων πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις το κόσμον ο εκχέων την χάριν επι τους ιερείς αυτού! Ο Αίρων την αμαρτίαν του κόσμου και λέω ότι ουδείς άξιος των συνδεδεμένων ταις σαρκικαίς επιθυμίαις και ηδοναίς προσέρχεσθαι ή προσεγγίζειν ή λειτουργείν σοι!

Θεέ μου αξίωσέ με και εμένα τον αμαρτωλό να διαφυλάξω την παρακαταθήκη σου και να μεταλάβω των επουρανίων μυστηρίων σου εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον. Αμήν!».

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης τον ευλόγησε στην Ωραία Πύλη, και στη συνέχεια εισήλθε στο Ιερό. Στην Αγία Τράπεζα ο Σεβασμιώτατος του διάβασε τις ευχές, ενώ ο π. Νικόλαος ήταν γονατιστός. Μετά, στην Ωραία Πύλη, ο π. Νικόλαος ενεδύθη τα ιερατικά άμφια που του έδινε ο Μητροπολίτης. Σε κάθε ένα από αυτά ο Σεβασμιώτατος αναφωνούσε «άξιος», και όλο το εκκλησίασμα επαναλάμβανε μεγαλοφώνως «άξιος».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και το Ιερό Μυστήριο της Χειροτονίας, ο π. Νικόλαος μοίρασε το αντίδωρο στους πιστούς, και δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και ολοκλήρου του εκκλησιάσματος.

Ο π. Νικόλαος, τυγχάνει γόνος πολύτεκνης και ευσεβούς οικογενείας, και πτυχιούχος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Ο νέος πρεσβύτερος διακρίνεται για το θυσιαστικό πνεύμα και την αγάπη για το Χριστό και το συνάνθρωπο.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Παϊσίου, ο π. Νικόλαος, θα διακονήσει ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου.Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin