Ο Βόλος υποδέχθηκε Ιερό Λείψανο του Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδου

Με συγκίνηση και ευλάβεια, η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος υποδέχθηκε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου απότμημα του ιερού Λειψάνου του νεοφανούς Οσίου Γεωργίου του Νέου Ομολογητού, του Καρσλίδου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Δράμας. Το ιερό Λείψανο μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και υποδέχθηκε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του ιερού Κλήρου και πλήθους ευλαβών συμπολιτών μας, ενώ πλαισίωσαν άνδρες και γυναίκες, ενδεδυμένοι ποντιακές παραδοσιακές φορεσιές, από τον Σύλλογο Ποντίων φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες» και την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας. Το γεγονός της ελεύσεως του ιερού Λειψάνου εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δωδεκαημέρου λατρευτικών εκδηλώσεων, ενόψει της εορτής του Πολιούχου μας.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. κ. Παύλος, τον οποίο αδελφικώς προσφώνησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Τοπικής μας Εκκλησίας για την προσγενομένη τιμή προς την Μητρόπολή μας και συνεχάρη τον φιλοξενούμενο Αρχιερέα για τον πολύπλευρο και πολύμοχθο πνευματικό και εθνικό έργο που επιτελεί στην ακριτική Δράμα: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε σύμψυχοι στον μεγάλο αγώνα που κάνετε στην Μακεδονία για τα εθνικά μας δίκαια… Η παρουσία του Αγίου ανάμεσά μας, τούτες τις ημέρες, μας ενδυναμώνει και περικοσμεί την μεγάλη εορτή του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου και καταλλήλως μας προετοιμάζει για την μεγίστη εορτή των Χριστουγέννων».

Από την μεριά του, ο Σεβ. κ. Παύλος ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και ευχήθηκε «η Χάρις του Οσίου Γεωργίου να εμπνέει όλους, τον Επίσκοπο, τον ιερό Κλήρο και τον λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας, για να αποκτήσουμε το χάρισμα της ομολογίας του Κυρίου Ιησού Χριστού, σε εποχή που επιχειρείται η αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας μας». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ζωή του Οσίου στην μακρινή Γεωργία και τις ποικίλες δοκιμασίες και τα μαρτύρια, τα οποία υπέστη, «όταν το μαύρο πέπλο της αθεΐας και των διωγμών πλανιόταν πάνω σε εκείνες τις χώρες», στην στερεή ομολογία της πίστης του απέναντι στο καθεστώς, καθώς και στον θαυματουργικό τρόπο που γλίτωσε τον θάνατο, ευρισκόμενος απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα. Μίλησε για την έλευση του Αγίου στην Δράμα, όπου λειτούργησε ως φάρος πνευματικός και στήριγμα του χειμαζόμενου λαού κατά τις τρεις βουλγαρικές κατοχές. Αναφέρθηκε, τέλος, στο μήνυμα της ομολογίας που στέλνει ο Όσιος στις μέρες μας, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, «καθώς πρέπει να ετοιμαζόμαστε για διωγμούς, για χλευασμούς και εμπαιγμούς».

Τέλος, ο κ. Παύλος αναφέρθηκε, με συγκίνηση, στο πρόσωπο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, από τα χέρια του οποίου δέχθηκε την Αρχιερωσύνη και μίλησε με συγκίνηση για εκείνον, με τον οποίο συνέδεσε την ζωή του από τα νεανικά του χρόνια.

Το ιερό Λείψανο του Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδου θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό μας Ναό, έως την Παρασκευή 7/12, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει σ’ αυτόν την Κυριακή 2/12. Κατά την διάρκεια της ενταύθα παραμονής του ιερού Λειψάνου, θα εξελιχθεί πλούσιο πρόγραμμα ιερών ακολουθιών, που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Τοπικής μας Εκκλησίας ww.imd.gr

 

Ι. Μ. Δημητριάδος

 

Διαβάστε ακόμα