“Όχι” Βούτση σε Φ. Γεννηματά για Επιτροπή σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους

Της Μαρίας Νταλιάνη

Αρνητική ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά να συσταθεί μια διακομματική Επιτροπή για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ναυάγιο της περίφημης συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου ο κ. Βούτσης, είπε πως όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με την Εκκλησία, και το το Πατριαρχείο, τότε θα έρθει σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή και θα τοποθετηθούν τα κόμματα κατά τον συνήθη κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης πως ένα ακόμα “πεδίο” προβολής των απόψεων που έχουν τα κόμματα για το θέμα είναι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο ΠτΒ απάντησε στην κ. Γεννηματά με έναν πρωτότυπο τρόπο καθώς της έστειλε το σχετικό απόσπασμα από τα Πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στο οποίο φαίνονται οι διάλογοι για το θέμα. Όπως προκύπτει μάλιστα από το απόσπασμα των πρακτικών ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ κ. Δ. Κρεμαστινός προτείνει να γίνει προ ημερησίας συζήτηση Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα.

Στην ερώτηση του Γ. Τραγάκη της ΝΔ πάντως, αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα έρθει στην Βουλή νόμος επάνω στην περίφημη συμφωνία Τσίπρα-ιερώνυμου, ο κ. Βούτσης απάντησε επίσης αρνητικά.

Αναλυτικά η απάντηση του ΠτΒ στην κ. Γεννηματά:

Μετά τη διαπίστωση απαρτίας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Θα ήθελα, επίσης,να σας ενημερώσω για το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5108/29.11.2018 αίτημα της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κυρίας Φωτεινής Γεννηματά, σχετικά με τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής κατά τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής, που θα έχει ως αντικείμενο τη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους του συνόλου των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ κράτους – Εκκλησίας, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Ίσως να θυμάστε, πως όταν μου ήρθε αυτή η επιστολή, είπα ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα θα πω τη θέση μου για αυτήν την επιστολή επί της ουσίας. Και θα παρακαλούσα, και τα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης ως προς αυτό το ζήτημα να γνωστοποιηθούν στην Πρόεδρο.

Όπως γνωρίζετε, έχει υπάρξει μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τον καθορισμό ενός πλαισίου συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.

Η Κυβέρνηση, διαμέσου του αρμοδίου Υπουργού, του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, έχει ξεκινήσει έναν συντεταγμένο διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο, προκειμένου να διευκρινιστούν οριστικά τα ζητήματα που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό των σχέσεων πολιτείας-Εκκλησίας.

Όταν ο διάλογος αυτός ολοκληρωθεί και υπάρξει ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, ο αρμόδιος Υπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά θα φέρουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο στη Βουλή για συζήτηση με τις . διαδικασίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Και, βεβαίως, εμείς και τα όργανα που υπάρχουν εδώ, θα συζητήσουν και επί της ουσίας την όποια νομοθετική ρύθμιση έρθει προς ψήφιση.

Παράλληλα, για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης -αναθεώρηση άρθρου 3
του Συντάγματος- με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων. Είναι δημόσια η συζήτηση, απασχολεί και τη δημοσιότητα και είναι στην κοινή γνώμη γνωστή. Περί αυτού πρόκειται. Πιστεύω πως είναι μία εύλογη απάντηση στην ανησυχία και την πρόταση που κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δηλαδή, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αυτά τα θέματα θα συζητηθούν.

Επισπεύδουσα, βεβαίως, είναι η Κυβέρνηση που προχωράει τον διάλογο και ο αρμόδιος Υπουργός. Απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί, και η ίδια η κυρία Γεννηματά -όπως και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτωνβρίσκονται σε μία τέτοια συζήτηση με τους αρμόδιους και της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου και τις ενώσεις των ιερωμένων κ.λπ.

“……………..]
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ
(Πρόεδρος της Βουλής): Τον λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η πρόταση την οποία έχει καταθέσει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα ήθελα να πω . ότι προφανώς είναι εύλογη και προέκυψε μετά την ανακοίνωση συμφωνίας της Κυβέρνησης με την Ελλαδική

Εκκλησία, χωρίς τη συζήτηση και την ενημέρωση και τον διάλογο ούτε με το Πατριαρχείο ούτε με την Εκκλησία της Κρήτης. Άρα, είναι εύλογη η πρόταση. Δεν έχουν αρθεί οι λόγοι που θα έπρεπε να προηγηθεί ο διάλογος με όλους τους φορείς.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής, η οποία θα υποβοηθήσει και το έργο της Κυβέρνησης σε σχέση με την όποια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά και το έργο της Επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει διαδικασία ακρόασης φορέων στη συγκεκριμένη διαδικασία, για να μπορούσαν έστω σε αυτά τα θέματα να συμμετάσχουν. Δεν ξέρω αν προβλέπεται στη διαδικασία. Η Επιτροπή είναι αρμόδια να αποφασίσει;

Προβλέπεται από τον Κανονισμό; Τι προβλέπεται; Το ζητάω ενημερωτικά, για να το ξέρουμε αυτό. Όμως, επειδή δεν το είπατε, πιστεύω ότι δεν σας έχει απασχολήσει αν θα γίνει διάλογος εκεί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Έγινε ήδη εις επήκοον…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:
Επομένως, εμείς, από την πλευρά μας, επιμένουμε στην πρότασή μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ πολύ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής):Τον λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για άλλο λόγο πήρα τον λόγο, κύριε Πρόεδρε, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών που είπε ο κ. Κεγκέρογλου, θα ήθελα να πω τα εξής: Στη συνταγματική αναθεώρηση εξαντλήθηκε ήδη η συζήτηση για το άρθρο 3. Δεν μπορούν να κληθούν φορείς στη συνταγματική αναθεώρηση. Εκείνο που μου έμεινε, όμως, είναι ότι υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από όλες τις πολιτικές ομάδες και δεν ξέρω πού θα οδηγήσει.

Μένω, όμως, σε αυτό που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, ότι θα φέρει σύντομα τη νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα.

Άκουσα τώρα, όπως πολύ σωστά είπατε, ότι θα γίνει διάλογος με το Πατριαρχείο, με την Εκκλησία της Κρήτης, με την Εκκλησία των Νέων Χωρών. Από ό,τι φαίνεται, αυτός ο διάλογος θα πάει σε μάκρος. Υπάρχει κάποια αίσθηση του χρόνου για το πότε θα κατατεθεί αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

Δεν ρωτώ εσάς. Εσείς δεν μπορείτε να απαντήσετε, κύριε Πρόεδρε. Απλώς το καταθέτω για τα Πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
(Νικόλαος Βούτσης): Απαντώ εγώ: Όχι, δεν υπάρχει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτό είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
(Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Κρεμαστινέ, παρακαλώ έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι επειδή μίλησε πριν από μένα ο κ. Κεγκέρογλου πιστεύω και εγώ πως μια συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων θα βοηθούσε
περισσότερο αυτό το θέμα να κλείσει με συναίνεση παρά να υπάρχουν αντιθέσεις. Διότι υπάρχουν τόσα σοβαρά θέματα για τα οποία υπάρχουν αντιθέσεις -τα εθνικά θέματα- ώστε καλό είναι το θέμα της Εκκλησίας να πάει όσο γίνεται μαλακότερα. Δηλαδή, όταν εκφραστούν οι απόψεις των κομμάτων, θα βοηθούσε και τις Επιτροπές και τους φορείς να έχουν μια σαφέστερη θέση. Διότι τελικά, ούτως ή άλλως, πάλι στη Βουλή θα έρθουν τα θέματα.

Διαβάστε ακόμα