Δημητριάδος: «Οι καιροί είναι κρίσιμοι για την πατρίδα, την ιστορία και την Εκκλησία μας»

Με την δέουσα λαμπρότητα η επαρχία της Αγιάς εόρτασε σήμερα την μνήμη του Προστάτου και Πολιούχου της Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγιάς. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από το σύνολο των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αγιάς. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνιος Γκουντάρας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Εκπαιδευτικών Αρχών και φορέων και πλήθος ευλαβών Χριστιανών, μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός μαθητών των σχολείων της πόλης. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος.

Στον χαιρετισμό του, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικά προς όλους για την νέα χρονιά, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερη για ολόκληρο τον κόσμο, γιατί, παρόλη την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αποκαλύπτεται μεγάλο πνευματικό κενό, στο οποίο οφείλονται οι διαρκείς αντιπαραθέσεις, οι εμφύλιοι πόλεμοι, η σύγχρονη σύγχυση και αγωνία των ανθρώπων. Και στην Ευρώπη διακυβεύεται η ενότητα, ενώ τα Βαλκάνια αναζητούν την δική τους πορεία στον σύγχρονο κόσμο. Η Ελλάδα μας, ταυτόχρονα, αναζητά τα οράματά της. Άραγε, τί είναι αυτό που μας ενώνει σ΄ αυτόν τον τόπο και μας ξεχωρίζει μέσα στην χοάνη της παγκοσμιοποίησης, που έχει καταντήσει πεδίο εκμετάλλευσης των ανθρώπων; Είναι η Ορθόδοξη πίστη μας, αυτή που μας συγκεντρώνει όλους σήμερα εδώ. Αυτή η πίστη ενώνει τους Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο. Δεν είναι να λυπάται κανείς, όταν βλέπει αυτό που μας ενώνει να περιφρονείται, να παραγκωνίζεται, από κάποιους που κουβαλούν εμμονές και ιδεοληψίες; Γι’ αυτό, οι καιροί είναι κρίσιμοι για την πατρίδα, την ιστορία, την Εκκλησία μας. Πρέπει να σταθούμε άξιοι των περιστάσεων. Η σοφία και η σύνεση θα μας σώσουν, αλλά και η αλήθεια και η ενότητα. Αυτό εύχομαι από καρδίας, σε όσους έχουν ευθύνες, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, στους άρχοντες και στους οικογενειάρχες, στους εκπαιδευτικούς και στους ιερείς μας. Να μείνουμε ενωμένοι, για ν’ αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες, χάριν της πατρίδας και των παιδιών μας».

Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε, στην συνέχεια, τον παραιτηθέντα Αρχιερατικό Επίτροπο Αγιάς Αρχιμ. Νεκτάριο Δρόσο, για την συνέπεια, την σύνεση, την απλότητα, με τις οποίες διακόνησε την τοπική μας Εκκλησία, επί σειρά πολλών ετών. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι διάδοχός του και νέος Αρχιερατικός Επίτροπος Αγιάς θα είναι ο Πρωτ. Αθανάσιος Μακρής, ιερεύς με σεμνότητα και εμπειρία, ο οποίος μαθήτευσε, για πολλά χρόνια, δίπλα στον π. Νεκτάριο.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αντωνίου πέριξ του ιερού Ναού.

Ι. Μ. Δημητριάδος

Διαβάστε ακόμα