Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην Ι. Μονή Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Μακαρίου του Αιγυπτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τήν Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου και ιερούργησε, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, τον Σακελ. Δημήτριο Αργύρη, Εφημέριο  Άνω  Βάθειας και τον  Διάκ. Πορφύριο Γερμάνο, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πρωτοπρεσβ. Θεοφάνης Παπαγεωργίου, Εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Ερέτριας.

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου στην Ιερά Μονή έγινε με διπλή αφορμή: εν πρώτοις, τα ονομαστήρια της Καθηγουμένης Μακαρίας μοναχής και, κατόπιν, την 44η επέτειο από την κοίμηση του μακαριστού Προκατόχου του Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (Σελέντη), ο οποίος εκοιμήθη την 19η Ιανουαρίου 1975.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Πατρός ημών Μακαρίου του Αιγυπτίου και στα τρία πνευματικά όπλα, με τα οποία ήταν οπλισμένος, την νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή, προτρέποντας τους πιστούς να ευρίσκονται εν εγρηγόρσει για τις ημέρες που διανύουμε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αγία βιοτή του μακαριστού Προκατόχου του κυρού Νικολάου, για την ανάπαυση του οποίου ετελέσθη ιερό Μνημόσυνο, ενώ δεν παρέλειψα να ευχηθεί και στην εορτάζουσα Καθηγουμένη Μακαρία, για να έχει «καλό Παράδεισο».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος φορούσε άμφια του Προκατόχου του, μακαριστού Νικολάου, τα οποία ο ίδιος είχε αφήσει στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όλοι προσκύνησαν στον Τἀφο του αειμνήστου Νικολάου, αλλά και των υπολοίπων αοιδίμων Μητροπολιτών Χαλκίδος, αφού εκεί ευρίσκεται, με απόφαση και ενέργειες του μακαριστού Νικολάου το Κοιμητήριο των Αρχιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και στη συνέχεια,  η Αδελφότητα της Ι. Μονής προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής για τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, που προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία.

Στο αναλόγιο του Καθολικού της Ιεράς Μονής έψαλαν ο χορός των μοναζουσών και ο Πρωτοψάλτης κ. Χαράλαμπος Καρακατσάνης, με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών της περιοχής.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης

Ι. Μ. Χαλκίδος


Διαβάστε ακόμα