Ουκρανική Εκκλησία: Τα επόμενα βήματα μετά την Αυτοκεφαλία

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ανήμερα τα Θεοφάνια η επίσημη απονομή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, του Τόμου Αυτοκεφαλίας της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στον πρώτο Προκαθήμενό της, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Πλέον σχεδιάζονται τα επόμενα, δύσκολα βήματα, που αφορούν τη στάση των Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών έναντι της νέας Εκκλησίας.

Hδη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει στείλει επιστολή στους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους ζητώντας να αναγνωρίσουν τη νέα Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Παράλληλα, και στο εσωτερικό της Ουκρανίας απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί, καθώς υπάρχουν πιστοί που επιθυμούν να παραμείνουν υπό την πνευματική σκέπη του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο αντιδρά στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ενότητα και ειρήνη

Ειδικότερα, κατά την τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Κιέβου τον προέτρεψε «να αγωνισθείτε διά την ενότητα και την ειρήνη, πρωτίστως εις τοπικό επίπεδο μετά των αδελφών εν Ουκρανία Ιεραρχών, ουχί δε μόνον μετ’ αυτών αλλά και μετά των εισέτι παραμενόντων υπό το ωμοφόριον του Μακαριωτάτου αδελφού Πατριάρχου Μόσχας, αδελφών Αρχιερέων, και βοηθήστε αυτούς διά της εμπνευσμένης παρουσίας και σοφής διοικητικής διατριβής σας να κατανοήσουν ότι αξίζει στην Ουκρανία μία ενιαία εκκλησιαστική οντότητα. Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις της συμφιλιώσεως. Εργασθείτε επί τη βάσει εκκλησιολογικών κριτηρίων και μόνον».

Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο ουκρανικός λαός και η Εκκλησία του έχουν αποδεχθεί τους ιερούς κανόνες ως οδηγό για την εκκλησιαστική ζωή και τηρούν σταθερά αυτή την παρακαταθήκη. «Εν τω παρόντι, μετά το σκότος της νυκτός ο ήλιος ανατέλλει και πάλιν» πρόσθεσε.

Ως προς τη στάση που θα τηρήσει κάθε ένα από τα υπόλοιπα (πλην του Οικουμενικού) 13 Πατριαρχεία και Εκκλησίες της Ορθοδοξίας απέναντι στη νέα –15η– Αυτοκέφαλη Εκκλησία, αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι υπάρχουσες «συμμαχίες» με δεδομένη την κάθετη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, που για τον λόγο αυτό αποφάσισε να διακόψει πλήρως την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ηδη, στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη αρνητικά απάντησε η Εκκλησία της Πολωνίας. Για τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του θέματος θα αποφασίσει η Ιεραρχία.

Καθημερινή

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin