«Το Πένθος στην οικογένεια» στη Σχολή Γονέων της Ι. Μ. Γρεβενών

Με αφορμή την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κυρού Παύλου, η Σχολή Γονέων και Νέων  Ζευγαριών της Ιεράς  Μητρόπολης Γρεβενών κάλεσε τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Σισανίου & Σιατίστης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο.

Το θέμα που ζητήθηκε από τον π. Εφραίμ να διαπραγματευτεί ήταν «Το Πένθος στην οικογένεια». Ο λόγιος ιερέας ξεκίνησε την ομιλία του από τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα στον γάμο, που την ένωση των συζύγων την πραγματοποιεί ο Τριαδικός Θεός. «Ως κατ’ οίκον Εκκλησία ο νους άνδρας και η καρδιά γυναίκα, ενωμένοι κατά Θεόν, φέρουν τα Χριστο-τέκνα και την οικογένεια οδηγεί ο Χριστός, μέσα σε ένα γάμο που έχει αγώνα», τόνισε με έμφαση ο π. Εφραίμ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία σωστή αντιμετώπιση του πένθους. «Όταν έτσι ζει το ανδρόγυνο, τότε το ζευγάρι ζει και την χαρμολύπη. Όσο υπάρχει πνευματική άνοδο, τόσο συναντάει το ζεύγος την κατά Θεόν λύπη και χαίρεται που ο Θεός το ανέχεται, ενώ απορροφά τους όποιους ‘κραδασμούς’».

«Το πένθος, όταν δεν αντιμετωπίζεται πνευματικά, υποβόσκει η φιλαυτία και ο εγωισμός. Οι άνθρωποι, ζώντες και κεκοιμημένοι, μνημονεύονται στην Θεία Λειτουργία και επομένως αν θέλει κανείς να συναντήσει τον άλλο, μπορεί μέσα στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας».

Αυτή η συνάντηση αφιερώθηκε, τόσο στον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κυρό Παύλο, όσο και στην γρεβενιώτισσα εκπαιδευτικό Αικατερίνη Ζιώγα, «φανατική» συμμετέχουσα στις ομιλίες της Σχολής Γονέων και η οποία εκοιμήθη πριν από λίγο καιρό.

Διαβάστε ακόμα