Γαβρόγλου: Υπάρχει κενό πληροφόρησης με τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας

Για «κενό πληροφόρησης» σχετικά με τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας και ιδιαίτερα στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», επαναλαμβάνει και τονίζει ότι η μισθοδοσία θα εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και θα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. «Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό», εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Παράλληλα, επιμένει: «Όσο περισσότερο συζητάμε και η άλλη πλευρά θέτει ερωτήματα, ενστάσεις και προτάσεις, τόσο καλύτερα εξηγούνται». Εξάλλου, εξηγεί ότι με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν γίνει περισσότερες συναντήσεις, αφού «η Συμφωνία τους αφορά», ενώ για τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι το υπουργείο αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ακόμη, αναφερόμενος στις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι θα αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, «υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών». Οι αναφορές αυτές δεν θα υπάρχουν σε κανένα βιβλίο από το επόμενο σχολικό έτος.

Αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία και τις επισκέψεις του στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «βαρύ συμβολισμό», αλλά και «σαφή μηνύματα» για τις αρχές της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πότε θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ορίζει το νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα