Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης περιμένει

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Το ότι η επίσκεψις του κυρίου πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι, αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν», ανέφερε μιλώντας στους πιστούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στην Χάλκη, λοιπόν, στις 6 Φεβρουαρίου. Του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Ιστορικό γεγονός χαρακτηρίζει ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος την επίσκεψη, εκφράζοντας, επίσης, την εκτίμηση ότι ενισχύει τον αγώνα για επαναλειτουργία της Χάλκης στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου «Ελπίδα». Εκεί που δέσποζε η κύρια θεολογική σχολή του Πατριαρχείου από το 1844 έως το 1971.

«Το μόνο γεγονός ανάλογο που έχει καταγραφεί είναι το 1933 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πρώην Πρωθυπουργός, όμως, επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή».

Σημαντική, ιστορική, συμβολική, αλλά, παρά τις πιέσεις Αμερικανών και Ε.Ε., η Σχολή μένει με τουρκικό φιρμάνι κλειστή. To Φανάρι αδυνατεί να «παράγει» κληρικούς και πιθανό διάδοχο του Πατριάρχη. «Ο ίδιος ο Πρόεδρός μας ο κ. Ερντογάν το έχει πει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχουν νομικά κωλύματα, επομένως αυτό που απομένει είναι να δημιουργηθεί το θετικό πολιτικό κλίμα για την επαναλειτουργία». Ο Προύσης ελπίζει και ο Βαρθολομαίος τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από συνάντηση με τον Ερντογάν, είχε δηλώσει πως εκπληρώνεται το χρέος. Έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η ώρα που η Χάλκη θα ανοίξει τις πόρτες της βρίσκεται κοντά.

Κοντά βρίσκονταν οι δύο χώρες το 2008, όταν στις 23 Ιανουαρίου ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ύστερα από 49 χρόνια, μα δεν υπήρξε τίποτε απτό. Οι προσδοκίες ήταν μικρές και ο τότε ένοικος του Μαξίμου ταξίδεψε με ελαφριές αποσκευές.

Χαμηλά έχει τεθεί και σήμερα ο πήχης, ιδιαίτερα στα πλέον δύσκολα. Ίσως, όμως, για τη Χάλκη ν’ ανοίξει παραθυράκι. Κίνηση συμβολισμού ή προπομπός επαναλειτουργίας, θα φανεί. Η Άγκυρα, ούτως ή άλλως, με την πρόβλεψη για την ιθαγένεια του Πατριάρχη, δεν είναι δεμένη με κοντό σκοινί.


Διαβάστε ακόμα