Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Την 17η του τρέχοντος μηνός Φεβρουαρίου ε.έ., πρώτη Κυριακή της ευλογημένης και κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου και κατόπιν σεπτής αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ιερούργησε εις τον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, όπου αυτές τις ημέρες και μέσα στα πλαίσια των ετησίων εορτίων εκδηλώσεων που διοργανώνονται επ´ ευκαιρία της συμπληρώσεως 1150 ετών από την Κοίμηση του Αγίου Κυρίλλου (869 – 2019), έχει τεθεί προς προσκύνηση απότμημα της Σεπτής και Χαριτόβρυτης Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού, Επισκόπου Καρχηδόνας, η οποία φυλάσσεται εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης Μενίκου, της Μητροπόλεως Μόρφου Κύπρου.

Απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα κατά την διάρκεια του κυριακάτικου λόγου του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην έναρξη της λειτουργικής περιόδου που εισερχόμαστε και στα πλούσια μηνύματα που απορρέουν από την αναγνωσθείσα διδακτική Ευαγγελική περικοπή του Τελώνου και του Φαρισαίου, υπογραμμίζοντας το ταπεινό φρόνημα που θα πρέπει να έχουμε ως άνθρωποι, αφήνοντας το εγώ με τις υπερτροφικές του εκδηλώσεις και γενόμενοι άνθρωποι του Θεού, με Πίστη στον Χριστό.

«Αυτός που θέλει να ξεχωρίσει πραγματικά θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που δείχνει ο Σταυρός του Χριστού», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «θα πρέπει  να αγαπήσουμε την ταπείνωση και να έχουμε ως παραδείγματα βιωτής τους Αγίους, οι οποίοι είχαν φρόνημα ταπεινό και γι΄αυτό τον λόγο ο Κύριος τους υπερύψωσε. Το φρόνημα Ιησού Χριστού είναι το ταπεινό φρόνημα, αυτό θα μας ενώσει μεταξύ μας, θα μας αγιάσει, θα μας ανυψώσει και θα κάνει την φωνή μας ακουστή στον Θρόνο της Χάριτος, διότι ο άνθρωπος πλάστηκε για τα υψηλά και αυτό θα πρέπει να ποθούμε».

Καταλήγοντας συνεχάρη τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Σταμπλιάκα και του πατέρες τους Ιερού Ναού για το σύνολο των ετησίων εκδηλώσεων που προγραμματίζουν προς τιμήν των Μεγάλων Αγίων Θεσσαλονικέων, Κύριλλο και Μεθόδιο Φωτιστών των Σλαύων, ενώ τέλος εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο για την ευλογία που του παρείχε ώστε να προστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα των Ιερών Ακολουθιών, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχές του προς το παριστάμενο  πολυπληθές εκκλησίασμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα