Λαμπρός εορτασμός του Οσίου Λουκά εν Στειρίω στο Αλιβέρι

Με λαμπρότητα και παρά τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες εορτάστηκε το 2ήμερο 6ης και 7ης Φεβρουαρίου 2019 η μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα Άγιος Λουκάς Δήμου Αλιβερίου – Κύμης με επίκεντρο τον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Οσίου Λουκά.

Την παραμονή της εορτής 6ης Φεβρουαρίου αφ’ εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο εν πρώτοις αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά για τον βίο τα θαύματα που επιτελεί αλλά και για την ασκητική ζωή του ερμηνεύοντας απο τους στίχους του απολυτικίου του Οσίου ο οποίος από νεότητος της ηλικίας ανάλαβε τον σταυρό της ασκήσεως και διανύοντας τον ασκητικό βίο εν πάση ευσεβεία και σεμνότητα τελειώνοντας δε το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να αναλάβουν τον σταυρό όπως ο Όσιος Λουκάς μιμούμενοι το λαμπρό παράδειγμα του.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν πολλοί ιερείς της Μητροπόλεως Καρυστίας και από την ώμορη Μητροπόλη Χαλκίδος ενώ στον Εσπερινό παρέστησαν και οι αρχές του Δήμου Αλιβερίου – Κύμης ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Μπουραντάς οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Κώτσαρης κ. Γεώργιος Μπόκαρης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ Δημήτριος Αναγνωστάκης ο τέως Υφυπουργός Μεταφορών – Υποδομων κ. Νικόλαος Μαυραγάνης ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου ο τέως Δήμαρχος κ. Δημήτριος Θωμάς ο τέως Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης καθώς και πλήθος πιστών οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν την μνήμη του Οσίου Λουκά.

Εις το αναλόγιο έψαλαν χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Αλιβερίου κ. Νικολάο Νάκο.

Εν συνεχεία στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού ακολούθησε η ευλογία και κοπή της Βασιλόπιτας του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο ενω προσφέρθηκε εόρτιο κέρασμα με την φροντίδα του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Γιαννούλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των εθελοντριών κυριών της ενορίας για την οργάνωση της λαμπράς εορτής.

Την δέ κυριώνυμο ημέρα της εορτής 7η Φεβρουαρίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ Σεραφείμ πλαισιούμενο από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Πόγκα τους Ιερείς της επαρχίας Αλιβερίου και από την ώμορη Μητρόπολη Χαλκίδος καθώς και των Διακόνων Στυλιανού Πεταχτή και Γεωργίου Χαρίση.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Σεραφείμ αναλύοντας μερικούς στίχους από το απολυτίκιο του Οσίου ανάφερομένος στην στενή πορεία και επίπονο που διήνυσε ο Όσιος Λουκάς δίνοντας σαφές παράδειγμα στους πιστούς να πετύχουν την πνευματική ζωή με αγώνα πνευματικό προσφέροντας την αγάπη στους εχθρούς αποφεύγοντας την αμαρτία τονίζοντας δε για να πετύχουμε την αποφυγή της αμαρτίας πρέπει να διάγουμε αγώνα με υπομονή και αντοχή στην στενή οδό και επίπονο με του Χριστού την παρουσία και προσθέτοντας στην φράση πλάτος ευρύχορος το οποίον οδήγησε τον Όσιο στην Βασιλεία των Ουρανών εν συνεχεία αξιώθηκε και έλαβε τον σταυρό με θλίψεις στενοχωρίες κατορθώνοντας να την περάσει και να λάβει τον στέφανο.

Προσθέτοντας ο Σεβασμιώτατος έδωσε σαφές παράδειγμα στους πιστούς να λάβουν τον σταυρό του Οσίου Λουκά να πορευθούν την στενή οδό και να τύχουν της ουρανίου βασιλείας όπως την πέτυχε ο Όσιος με προσευχή νηστεία ευχόμενος να μας βοηθήσει ο Όσιος να διαβούμε την στενή πύλη της ζωής ώστε να βρεθούμε στην πληρότητα και γαλήνη της βασιλείας των ουρανών.

Παρέστη επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κώτσαρης και πλήθος πιστων.

Τους ύμνους στο Αναλόγιο απέδωσε χορός Ιεροψαλτών με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κριεζών κ. Αριστοτέλη Σαλαμπασόπουλο.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης

Διαβάστε ακόμα