Οι κληρικοί της Ι. Μ. Καλαβρύτων συμπαραστέκονται στον Μητροπολίτη τους
1 Φεβρουαρίου 2019 Κοινοποιήστε

Οι κληρικοί της Ι. Μ. Καλαβρύτων συμπαραστέκονται στον Μητροπολίτη τους

Θερμή παράκληση έτσι ώστε να μην παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και να παραμείνει στο τιμόνι τής τοπικής Εκκλησίας απηύθηναν σήμερα το μεσημέρι δεκάδες κληρικοί τής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο, σε μία προσπάθειά τους να τον μεταπείσουν και να μην αποστείλει την παραίτησή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, επι-θυμία που ο ίδιος κατά το παρελθόν έχει εκφράσει.

Λίγο μετά τις 12.30μ.μ. 70 και πλέον κληρικοί από την Αιγιάλεια συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, επί της οδού Ρωμανιώλη, και περπατώντας κατέληξαν στο Επισκοπείο Αιγίου προ-κειμένου να συναντήσουν τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους. Στον εξωτερικό χώρο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αι-γίου π. Χρήστος Τσάκαλος παρέδωσε επιστολή στον Σεβασμιώτατο, εκφράζοντάς του και προφορικώς το αίτημα των κληρικών ώστε να ξα-νασκεφθεί την απόφασή του και να μην αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης δήλωσε στους συγκεντρωμένους κληρικούς βαθύτατα συγκινημένος αλλά και προβληματισμένος από την εκδήλωση αγάπης προς το πρόσωπό του και τους ενημέρωσε πως την ερχόμενη Παρασκευή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής θα τελεστεί παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο ώστε όλοι μαζί να προσευχηθούν υπέρ των μισούντων και αδικούντων.

Είχε προηγηθεί έκτακτη ιερατική σύναξη των κληρικών τής Αι-γιαλείας στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», όπου ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, π. Χρήστος Τσάκαλος, αφού τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στους πολυετείς αγώνες και τις μαχη-τικές παρεμβάσεις τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας πάνω σε μία σειρά θεμάτων τεράστιας αλλά και υψίστης εθνικής και θρησκευτικής αξίας.

«Ο Δεσπότης μας έχει απογοητευθεί, αισθάνεται μόνος και θέλει να παραιτηθεί για να παύσει να είναι συνένοχος στη συνεχιζόμενη, διο-γκούμενη και επερχόμενη ηθική και κοινωνική σήψη. Πιστεύει πως μέ-νοντας έξω από τη δράση, διά της προσευχής και του πνευματικού αγώ-νος, θα μπορεί να προσφέρει. Υπηρέτησε και διακόνησε την Ιερά Μη-τρόπολή μας για σαράντα ολόκληρα χρόνια με πνεύμα θυσίας, αγάπης, αυταπαρνήσεως και ανιδιοτέλειας. Μη βάζοντας όρια σε νύχτα και μέρα, σε κούραση και ανάπαυση, σε αγώνες και μάχες! Όλοι εμείς είμαστε στο 100% χειροτονίες των σεπτών χειρών του. Είμαστε δικά του πνευματικά αναστήματα, δική του προέκταση. Είναι ο πατέρας μας και είμαστε τα παιδιά του. Δεν έχει άλλη οικογένεια… Εμείς είμαστε η οικογένειά του, το αποκούμπι του, η ελπίδα του… Τι θα κάνουμε σε αυτή την κρίσιμη και οριακή στιγμή τής τοπικής μας Εκκλησίας; Θα αφήσουμε τον πατέ-ρα μας να υλοποιήσει την απόφασή του για παραίτηση; Ή θα μπούμε μπροστά του για να τον εμποδίσουμε και να τον υποχρεώσουμε να ανα-στείλει την απόφασή του; Να τον βεβαιώσουμε πως και οι δυνάμεις του είναι ακμαίες αλλά και ο χρόνος είναι ακατάλληλος για να φύγει. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και μας χρειάζεται η μαχητικότητά του. Εάν υλο-ποιήσει την απόφασή του, θα ρίξει νερό στον μύλο όλων εκείνων που ε-πιθυμούν να τον δουν στο περιθώριο. Ας εμποδίσουμε λοιπόν κάτι τέ-τοιο με όλες μας τις δυνάμεις και ας πούμε όχι στην παραίτησή του. Διότι πρέπει να μείνει για την Ιερά Μητρόπολή μας, για την Εκκλησία μας, για την Ελλάδα μας!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Χρήστος.

Ακολούθως, άπαντες υπέγραψαν την κάτωθι επιστολή, την οποία και παρέδωσαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας:

«Σεβασμιώτατε.

Μετά πολλής θλίψεως πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας να υποβάλλετε σήμερα στην Ιερά Σύνοδο την παραίτησή σας. Σε μία επο-χή που στην ταλαίπωρη πατρίδα μας συνεχώς αναδύονται ποικίλα εθνικά και εκκλησιαστικά προβλήματα και θέματα, σε μία περίοδο που η Ελ-λάδα βάλλεται πανταχόθεν χάνοντας τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της, την πολιτιστική και χριστιανική της ταυτότητα, η δυναμική σας φω-νή, όσο μοναχική κι αν είναι, όσο κι αν ελέγχει κρατικούς και εκκλησια-στικούς ταγούς, αποτελεί διά εμάς τα παιδιά σας αλλά και διά το πλή-ρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας μια μαρτυρία πίστεως στον Χριστό, ένα έναυσμα μαχητικής αντιστάσεως στη νέα τάξη πραγμάτων, που επι-θυμεί να αφανίσει την παράδοσή μας, την εθνική μας καταγωγή, την ε-θνική και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και προπάντων να φι-μώσει την Εκκλησία, μετατρέποντάς την από τρόπο ζωής που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού σε μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Συγχρόνως όμως η ενεργός παρουσία σας αποτελεί παρηγοριά και ελπίδα για το λαό μας. Και τούτο το εισπράττουμε καθημερινά, κα-θώς οι πιστοί μας, όπως οι ίδιοι ομολογούν, αναπαύονται στον πατρικό σας λόγο και στις παρεμβάσεις σας και επιδοκιμάζουν τον ποιμαντικό σας αγώνα, την «ορθοτόμηση του λόγου της αληθείας».

Η πρόσφατη καταδικαστική εναντίον σας απόφαση αποτελεί τιμή και στέφανο δόξης από τον Κύριο για σας και συγχρόνως αφορμή για περαιτέρω αγώνα κατά της αμαρτίας της ομοφυλοφιλίας που συνιστά παρά φύση κατάσταση και αλλοίωση της ανθρώπινης οντολογίας. Η πα-ραίτησή σας αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανόν να θεωρηθεί ως ηττοπά-θεια, οπισθοχώρηση εκ μέρους σας και θα δώσει αφορμή στις ομάδες των ομοφυλοφίλων να επαίρονται, ανεξέλεγκτα δε και ασύστολα να δρουν προσβάλλοντας και λοιδορώντας με τη στάση τους όποιον απλώς εκφράζει κάποια αντίθετη άποψη ή δεν επιδοκιμάζει τον τρόπο ζωής που προσπαθούν να επιβάλλουν. Πιστεύουμε λοιπόν ότι με την ιδιότητα του εν ενεργεία Μητροπολίτη θα πρέπει να προσφύγετε για την αναίρεση της τελευταίας δικαστικής αποφάσεως, ώστε στο τέλος να δικαιωθείτε και μαζί σας όλοι εμείς που θα είμεθα κοντά σας ως αλληλέγγυοι.

Σας χρειαζόμαστε κοντά μας, καθώς το αμέσως επόμενο διάστη-μα η Εκκλησία θα κληθεί να δώσει τον αγώνα της απέναντι στη συνταγ-ματική αναθεώρηση του 3ου άρθρου του Συντάγματος, η οποία θα κα-τοχυρώνει το «ουδετερόθρησκο κράτος» με ό,τι αυτό συνεπάγεται νομι-κώς. Τούτο θα δημιουργήσει μελλοντικά νομικά παράγωγα και αρνητι-κές συνέπειες μεγάλων διαστάσεων, όπως ενδεικτικά τον αποχρωματι-σμό της ελληνικής κοινωνίας από τις Ελληνορθόδοξες Παραδόσεις της, την κατάργηση θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους, την περιθωριοποίηση των θρησκευτικών αργιών, καθώς και μια σειρά άλλων τετελεσμένων θεσμικών αλλοιώσεων, που θα επιφέρουν τον αφανισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον χώρο της δημόσιας ζωής. Σε αυτό προσθέτουμε την πρόθεση του Κράτους, που πλέον καθίσταται βεβαία ως προς την υλοποίησή της, για τον εξοβελισμό10.000 κληρικών και εκ-κλησιαστικών υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και η καθιέ-ρωση ενός επιδοματικού τρόπου μισθοδοσίας μας. Η βίαιη αλλαγή τού εργασιακού μας καθεστώτος θα έχει άμεσες καταλυτικές συνέπειες, οι οποίες θα κλονίσουν σοβαρά τις οικογένειές μας που βρίσκονται τον καιρό αυτό σε αγωνία. Σε αυτόν τον αγώνα μας, σας θέλουμε μπροστά ενεργό σύμμαχο, συναγωνιστή και συμπαραστάτη.

Η ανακαίνιση της πολιούχου μας Παναγίας Τρυπητής, η οποία κατά τον λόγο σας «σας έφερε Επίσκοπο στο Αίγιο» και η κατασκευή ανελκυστήρα με σκοπό να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση ηλικιωμέ-νων καθώς και αδελφών μας με ειδικές ανάγκες στο Ιερό Προσκύνημα, αποτελεί εδώ και σαράντα έτη όραμά σας και συγχρόνως ενδόμυχη καρδιακή επιθυμία όλων των Αιγιωτών. Η σημαντική παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και η εξ αυτής εξεύρεση σχετικών κονδυ-λίων ανοίγει πλέον την οδό για την πραγματοποίηση αυτού του ιερού χρέους. Θα ήταν άδικο λοιπόν να αποχωρήσετε τούτη τη στιγμή, χωρίς να έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την πραγμα-τοποίηση του μεγαλόπνοου έργου. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τις έως σήμερα συνεχείς και ακάματες προσπάθειές σας για την ανα-καίνιση του Ιερού Ναού των Εισοδίων.

Σεβασμιώτατε,

Η παρουσία σας ως εν ενεργεία Μητροπολίτης μας είναι απαραί-τητη και αναγκαία για εμάς αλλά και για όλο το ποίμνιό σας τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά και τις πολύ περισσότερες δυσοίωνες στιγμές που έρχονται. Η μαχητικότητα, η αγωνιστικότητα και ο πατρικός σας λόγος μάς δίδει τεράστια δύναμη να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την τοπική μας Εκκλησία. Γι’ αυτό, εκφράζοντες και τους αδελφούς μας των Καλαβρύ-των, σας παρακαλούμε θερμά να μην επιμείνετε στην άμεση υποβολή της παραιτήσεώς σας και να παραμείνετε μαζί μας ως εν ενεργεία Μη-τροπολίτης».

Ι.. Μ. Καλαβρύτων

Εκτύπωση