Παρουσία του ΠτΔ ο εορτασμός του Αγίου Αναστασίου, Πολιούχου Ναυπλίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Ναύπλιο τίμησε τον προστάτη του Άγιο Αναστάσιο παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019. 

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στον Ιερό του Αγίου Αναστασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου και συχγοροστατούντων των Μητροπολιτών Θεσαλειωτιδος Τιμόθεου,  Άρτης Καλλινίκου και  Αργολίδος Νεκταρίου.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας Γιάννης Ανδριανός και Γ.Μανιάτης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ.Χειβιδόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων Χρ .Γραμματικόπουλοςπεριφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι, οι στρατιωτικές, αστυνομικές και Λιμενικές αρχές, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων και πολύς κόσμος.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αναστασίου στην πόλη του Ναυπλίου που κατέληξε στον τόπο Μαρτυρίου του έξω από τον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στη αιωνόβια ελιά που η παράδοση θέλει να αφήνει την τελευταία του πνοή από το πλήθος των Τούρκων που τον κατέσφαξαν. 

Μετά το πέρας της λιτάνευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τον φετινό εορτασμό, συνοδεία του Μητροπολίτου Αργολίδας Νεκταρίου, του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου και άλλων επισήμων επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του Ιατρού, που βρίσκεται στην περιοχή Κριθαράκι Λευκακίων Ναυπλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παυλόπουλος Προκόπης θα ξεναγήθηκε στον ναό και στο μουσείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά.

Την εικόνα συνόδευε άγημα του ΚΕΜΧ και η Φιλαρμονική του Δήμου.

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν Χριστιανός Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε στο Ναύπλιο όπου και μαρτύρησε για την Χριστιανική πίστη του, στις 1 Φεβρουαρίου του 1655. Την ίδια ημερομηνία τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του, έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα της 14 Νοεμβρίου 1935. 

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin