Το Οικ. Πατριαρχείο εκτιμά την επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη

Σημαντική και με ιδιαίτερο συμβολισμό χαρακτηρίζεται από το Φανάρι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Χάλκη, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας οτι η επαναλειτουργίας της σχολής βρίσκεται κοντά.

«Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Θεολογική σχολή της Χάλκης την ημέρα που θα διεξαχθεί η πανήγυρις του Αγίου Φωτίου ιδρυτή της Μονής όπυ βρίσκεται η Θεολογική σχολή της Χάλκης» είπε στο protothema.gr ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος. «Επίδειξη ενδιαφέροντος και έμπρακτη εκδήλωση για το θέματα της Ομογένειας αλλά και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης» χαρακτήρισε την προγραμματισμένη παρουσία του πρωθυπουργού στην Χάλκη ο Μητροπολίτης Προύσσης. Ο κ. Ελπίδοφόρος τόνισε οτι «είναι μία σημαντική κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα που την εκτιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Και συμπλήρωσε: «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται την Χάλκη καθώς ο προηγούμενος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1933, και όχι ως εν ενεργεία πρωθυπουργός, αλλά επισκέφθηκε την Χάλκη ιδιωτικά».

Ο κ. Ελπίδοφόρος επισημαίνει οτι «η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού ξαναβάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» για να τονίσει οτι «το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής έχει αφεθεί στο περιθώριο».

Οταν κανονιζόταν το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Χάλκη για την πανήγυρι στην Αγία Τριάδα και εξέφρασε την επιθυμία του να παραστεί. Σημειώνουμε οτι ο εορτασμός του αγίου Φωτίου αποτελεί σημαντική ημέρα και κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πιστοί από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Εχει προγραμματιστεί μετά τη λειτουργία και δεξίωση με γεύμα στην Χάλκη , όπου οι ιεράρχες αναμένεται να θέσουν στον κ. Τσίπρα και το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στην Χάλκη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ο Παναγιώτατος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στην Χάλκη Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη “σιωπηλή”, από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Στην ομιλία του προς τους πιστούς, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ναού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε, επίσης,η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεωνανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.«Ενα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολήτ ης Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Αγκυρα. Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο,θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Ελληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών. Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της»

Ο χρόνος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι πολύ κοντά, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όπως είχε δήλωσει τον περασμένο Μαίο σε επίσκεψή του στην Θεολογική Σχολή.

Κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για τον εορτασμό της περσινής Πρωτομαγιάς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την συνάντηση που είχε ω στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης αποτελεί αίτημα δεκαετιών και μείζον ζήτημα για την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας.

Να θυμίσουμε οτι θερμό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον περασμένο Απρίλιο δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας οτι η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης βρίσκεται κοντά.

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα