Είκοσι χρόνια από τον Βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας

Την μνήμη των θυμάτων του 78 ημερών βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στην Γιουκγοσλαβία, που ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου 1999, τιμήσαμε την Κυριακή 24 Μαρτίου στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Με προσκεκλημένους τους Σέρβους που κατοικούν στην Αθήνα και τους εργαζομένους στις διπλωματικές αποστολές Σερβίας και Βοζνίας – Ερζεγοβίνης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από Σέρβους κληρικούς που παρεπιδημούν ως φοιτητές και ιερουργούν σε διάφορες περιοχές στην Αττική.

Οι πατέρες Ιερομόναχος Αμβρόσιος Βέσιτς, ιερομόναχος Βασείλιος Γαβρίλοβτς, πρωτοπρεσβύτερος Ντούσαν Μπούρσατς, πρεσβύτερος Νικόλαος Γκάτσεβιτς και πρεσβύτερος Σάσα Στοιάνοβιτς έλαβαν μέρος στην τελετή, ενώ έψαλλαν η Ηγουμένη μοναχή Ειρήνη Τζόρτσιτς και ο θεολόγος Όγκνιεν Ζβέκιτς.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόξενος της Σερβίας Μίλαν Βουκοσάβλιβιτς, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα Αντισυνταγματάρχης Ντράγκαν Πέτκοβιτς, ο Πολιτευτής Χριστός Κονταρίδης, Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α. και Πολιτευτής Ν.Δ. Β ‘Αθήνας-νότιος τομέας, και στελέχη της Πρεσβείας Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην Αθήνα.

Τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού μας, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, απουσιάζοντα σε ιερά αποδημία στην Μακεδονία, εκπροσώπησε και μετέφερε τις ευχές του στους Σέρβους αδελφούς, ο εκ των εφημερίων του Ναού μας Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια.

Ο στρατιωτικός ακόλουθος στην ομιλία του για την θλιβερή αυτή 20ή επέτειο έκανε αναφορές από τις προσωπικές του εμπειρίες, ενώ ο π. Νικόλαος Γκάτσεβιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Ελληνικό Λαό και την Εκκλησία της Ελλάδος, για την τότε συμπαράσταση τους στον πληγωμένο Σερβικό Λαό.

Αρκετοί Σέρβοι οι οποίοι ζούνε στην Αττική και φίλοι τους Έλληνες, συμπροσευχήθηκαν για την ανάπαυση των 2.500 πολιτών, 1.100 στρατιωτικών και αστυνομικών και 89 παιδιών, θυμάτων των αναπολόγητων αυτών απάνθρωπων βομβαρδισμών, οι οποίοι έγιναν χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Ανεξάρτητες πηγές, που καταμετρούν και τα θύματα των βομβαρδισμών στο Κόσοβο, όπου η σερβική κυβέρνησης δεν έχει πρόσβαση, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι περίπου 4000, ενώ τραυματίστηκαν 12.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 2.700 παιδιά. Αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, οι οποίοι έληξαν με την συμφωνία του Κουμάνεβο, είναι ότι ούτε η παρουσία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, ούτε η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον κόσμο που έγινε στο Κόσοβο η περίφημη βάση Bondstill, ούτε οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις και οι διατυπώσεις των ψηφισμάτων, απέτρεψαν την εκδίωξη 250.000 σέρβων και χιλιάδων άλλων μη αλβανών από την επαρχία του Κοσόβου, την περιοχή της κοιτίδας του Σερβικού Έθνους.

Της επιμνημόσυνης τελετής ακολούθησε συλλυπητήρια δεξίωση στην αίθουσα δεξιώσεων “Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης”.

Εκ του Ιερού Ναού

Διαβάστε ακόμα