Λαμπρός ο εορτασμός της Πολιούχου Άρτας Αγίας Θεοδώρας

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, το πρωΐ, η μνήμη της Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης και Πολιούχου Άρτης, στον ομώνυμο της Αγίας, μνημειακό Ναό.

Την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από Κληρικούς, τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, όσο και φιλοξενουμένους. Στο Ιερό Βήμα, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος και Άρτης κ. Καλλίνικος.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ανεφέρθη στην αρετή της αγάπης προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο, που κοσμούσε την Οσία Θεοδώρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Θεοδώρας.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και φορέων.

Στο πέρας της Λιτανείας, ο επιχώριος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ανεφέρθη στην δύναμη, που εμπνέει η Αγία Θεοδώρα, με την αγωνιστικότητα, την οποία επέδειξε ενάντια στο «εγώ» της. Η Οσία Θεοδώρα, ενώ έφθασε σε οριακό σημείο «αδυναμίας», έναντι του «ισχυρού» συζύγου της, απέδειξε, ότι «ο Θεός τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο, ίνα τους ισχυρούς καταισχύνη», κατέληξε ο Μητροπολίτης Άρτης και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς, αλλά και όσους συνέβαλαν στην λαμπρά Πανήγυρη της Πολιούχου και Βασίλισσας της Άρτας.

Ι. Μ. Άρτης

Διαβάστε ακόμα