Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην Ι. Μονή Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαρτίου 2019 ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων,   ενώ συμμετείχαν ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος καθώς και πλειάδα κληρικών απ’ όλη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια  της θρησκευτικής τελετής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε θερμά και παρουσίασε στους παρευρισκόμενους πιστούς τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες και τον Επαρχιούχο Επίσκοπο, μιλώντας με επαινετικά λόγια για το πνευματικό και κοινωνικό τους  έργο. Ιδιαίτερα για τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να λογίζεται ως προσκεκλημένος, αλλά ως νοικοκύρης, αφού είναι εκ μοναχικής κουράς αδελφός της Ιεράς Μονής. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε την προσλαλιά του εκφράζοντας ευχαριστίες προς τους πιστούς που είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά της Μονής και ιδιαίτερα όσους προσκυνητές ήρθαν από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως την Κόρινθο, την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη και τη Βαλύρα Μεσσηνίας, καθώς και από απομακρυσμένες περιοχές της Μητροπόλεώς μας.  Στη συνέχεια κάλεσε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής να απευθύνει λόγο πνευματικής οικοδομής.

Παίρνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε θερμά τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την ευκαιρία που του έδωσε να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό της ιστορικής  αυτής Μονής του Πάρνωνα,  για την οποία πολλά είχε ακούσει επί σειρά ετών από τον Γέροντά του Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης. Στη συνέχεια απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους, αλλά και στην κρίση αξιών που μαστίζει την εποχή μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ακολουθήσουμε την εν Χριστώ ζωή με κύριους άξονες την θυσιαστική αγάπη και τη συγγνώμη. Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων μίλησε, εμφανώς φορτισμένος συγκινησιακά, και για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τονίζοντας ότι καμία υπογραφή συμφωνίας δεν μπορεί να φιμώσει την ιστορική αλήθεια ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ευλογημένη και πνευματικά εποικοδομητική Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή!

Ι. Μ. Σπάρτης

Διαβάστε ακόμα