Προκήρυξη της 23ης Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα ως προτροπή επαναστάσεως από την σημερινή τυραννία

Δρος Ιωάννου Π. Μπουγά, Θεολόγου

   Η Ιστορία διδάσκει πάντοτε και παντού, όσο και αν δεν συμφέρει αυτούς, οι οποίοι επιθυμούν να αποδομήσουν τα ιστορικά γεγονότα και να απομυθοποιήσουν τους ήρωες της Ελληνικής Επαναστάσεως του1821.

   Τα γραφόμενα στην Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαικάς αυλάς, από την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821, αποτελούν διαχρονικό κήρυγμα αναρχίας και επαναστάσεως προς καθετί κατεστημένο, ακόμη και αν αυτό το κατεστημένο φέρει το όνομα της προόδου, και άλλων βαρύγδουπων και άνευ ουσίας κατ’ επίφαση δημοκρατικών εκφράσεων.

   Το παρακάτω κείμενο αποτελεί παράφραση-διασκευή ή αλλοίωση ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάσει κάποιος, παραμένει όμως επίκαιρο ως διδασκαλία για το άθλημα της ελευθερίας, ιδιαιτέρως σε εποχές όπου η ελευθερία του ανθρώπου καταπιέζεται, εκβιάζεται, διαστρέφεται.

   Ενδεχομένως για πολλούς η σημερινή εποχή και μάλιστα στην Ελληνική χώρα να αποτελεί εποχή φιμώσεως του λόγου, της διαφορετικής απόψεως, εποχή όπου εύκολα τοποθετούνται «ταμπέλλες» στην διαφορετική, αντίθετη αποψη. Πολλοί δε θεωρούν ότι υπάρχει μια μορφή ιδιότυπης τυραννίας που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στον οικονομικό μαρασμό, στις αυτοκτονίες, και στον θάνατο.

   Η προκήρυξη της Καλαμάτας προτρέπει σε στάση αναρχίας, αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση, οποτεδήποτε και οπουδήποτε στην επί γης παρουσία του ανθρώπου και ιδιαιτέρως του ανθρώπου, ο οποίος βιώνει όπως οι πρόγονοί του τον πολιτισμό αυτού του τόπου.

   Η προκήρυξη αυτή σήμερα έχει ως ακολούθως:

   «Ο ανυπόφορος ζυγός της σημερινής τυραννίας, στο διάστημα ενός και πλέον έτους, κατάντησε σε μία ακμή ώστε να μην μένει τίποτε άλλο στους δυστυχισμένους Έλληνες εκτός από ανάσα. Και αυτή για να δίνει δύναμη στους αναστεναγμούς της καρδιάς μας.

   Σε τέτοια ευρισκόμαστε άθλια κατάσταση, στερημένοι από όλα τα δίκαια μας ώστε η μόνη λύση είναι ομοφώνως με μια κοινή απόφαση να αναλάβουμε τα «άρματα» της δημοκρατίας και να αντιμετωπίσουμε τους τυράννους.

   Κάθε μεταξύ μας φατριά, διχόνοια και αντίθετη άποψη, την οποία καλλιεργεί η σημερινή κατ επίφασιν προοδευτική, αλλά κατ’ ουσία τυρρανική διοίκηση, ας λησμονηθούν και όλοι ας αγωνισθούμε για την ελευθερία.

   Τα χέρια μας ήταν δεμένα μέχρι σήμερα από τις ψεύτικες σαν σιδερένιες αλυσίδες, υποσχέσεις της βαρβαρικής τυραννίας, τώρα ας λυθούν. Τα χέρια αυτά, με βαθύτατη ψυχική διάθεση, ας υψωθούν λαμβάνοντας τα της δημοκρατίας όπλα για τον εκμηδενισμό της βδελυράς τυραννίας. Τα πόδια μας, τα οποία περπατούν νύκτα και ήμερα σε υποχρεώσεις κρατικές άσπλαχνες, τώρα ας κινηθούν για την απόκτηση των δικαιωμάτων μας. Το κεφάλι, το οποίο μέχρι τώρα έσκυβε προς τον βαρύτατο ζυγό της κομματοκρατίας ας τον αποτινάξει. Η γλώσσα μας, η οποία αδυνατούσε να προφέρη λόγο, εκτός από τα ανωφελή γλυψίματα για να παρακαλούμε τους βαρβάρους τυράννους, τώρα μεγαλοφώνως ας φωνάξει και ας κάνει τον αέρα να αντηχεί το γλυκύτατο όνομα της ελευθερίας.

   Για όλα αυτά τα προβλήματα ζητούμε επίμονα την συνδρομή και βοήθεια όλων των επαναστατών Ευρωπαίων ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε γρηγορότερα στον ιερό και δίκαιο σκοπό μας και να αποκτήσουμε το δίκιο μας και να αναστήσουμε τον ανθρώπινο, αλλά λησμονημένο τροπο ζωής του πανανθρώπινου πολιτισμού μας. Γι΄ αυτό η Ελλάδα, από την οποία και εσείς διδαχτήκατε την δημοκρατία και την ελευθερία, ζητεί γρήγορα την αληθινή χωρίς ανταλλάγματα φιλάνθρωπη συνδρομή σας και ελπίζουμε ότι κάποτε θα σας δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας

   Και ας μην φρονεί ο καθένας τίποτε άλλο παρά την ελευθερία.

   Με μια λέξη αποφασίσαμε να ελευθερωθούμε για να μην πεθάνουμε » και πλέον «ουκ ιστάμεθα, πορευόμεθα γαρ» προς έναν νέο αγώνα, μια νέα επανάσταση απέναντι σε κάθε μορφής κρατική τυρρανική εξουσία.

(Μάρτιος 2019 κατ΄ απομίμηση της εν Καλαμάτα Προκηρύξεως της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς 23 Μαρτίου 1821).

Διαβάστε ακόμα