“Τι τέξεται η επιούσα;”
19 Μαρτίου 2019 Κοινοποιήστε

“Τι τέξεται η επιούσα;”

Συνέρχεται η Ι.Σ.Ι. -εκτάκτως ακούω , με θέματα πολύ σοβαρά , όπως οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και οι Εκλογές Αρχιερέων.

Διάβασα το πρόγραμμμα των Συνεδριών και από ότι είδα, για το πολύ σημαντικό θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας έχουν μόνο μία μέρα. Τόσο σημαντικό και έκτακτο θεωρείται το θέμα των σχέσεων , ώστε αρκούν μερικές ώρες της Τρίτης για την κάλυψή του; Δίκαια λοιπόν, αναλογίζομαι αυτό που μου είχε πει κάποτε ένας αγιορείτης: Θέλεις να χρονίσει ή να μη λυθεί ποτέ ένα σημαντικό θέμα ; Όρισε επιτροπή για την επίλυση του. Και δεν θέλω να μειώσω το κύρος των Αρχιερέων που μετέχουν στην επιτροπή και ιδίως του προέδρου αυτής , αγίου Ναυπάκτου, αλλά ο σκοπός που ορίστηκε η Επιτροπή , οπως φαίνεται , είναι η εκμηδένιση του θέματος και αύριο μεθαύριο , με δικτατορικό τρόπο , θα περάσουν όλα όσα συμφώνησε η Αντιπροσωπεία που πήγε στο Μαξίμου , χωρις να προλάβει η Εκκλησία να πει το παραμικρό.

Αυτα φυσικά , ο Μακαριστός Σεραφείμ θα τα είχε λήξει με μια κουβέντα , ο δε αοίδιμος Χριστόδουλος , θα είχε κάνει συλλαλητήριο που θα έφτανε από την Ομόνοια μέχρι την Ελευσίνα … αιωνία η μνήμη τους !

Και τώρα αφου αναφέρθηκα στην Αντιπροσωπεία, ήρθε στο μυαλό μου η β´ ημέρα κατα την οποία θα γίνουν οι Εκλογές για την πλήρωση των τριών Μητροπόλεων.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει τραγικό, στις περισσότερες Μητροπόλεις να πηγαίνουν ως Μητροπολίτες πρόσωπα που δεν είναι καν από την Επαρχία για την οποία εξελέγησαν .Έτσι , κατά κανόνα , υποβιβάζονται οι πρωτοσύγκελοι και συνήθως αποσαθρώνονται δια μιάς ή σταδιακά …Γιατί δεν έχει δικαίωμα ας πούμε , να πάει στη Σιάτιστα ο Πρωτοσύγκελος αυτής , ο οποίος μάλιστα έχει συνεργασθει άψογα με τους δύο προηγούμενους αρχιερείς ; Τι λείπει στον Πρωτοσύγκελο της Γλυφάδας και προτείνουν να στείλουν τον…μόλις επτά ετών Κληρικό ή έναν Επίσκοπο που ήταν μέσα στην αντιπροσωπεία που πήγε στο Μαξίμου ; Ξεχνούν , εν προκειμένω ,οι άγιοι Αρχιερείς, ότι αν περάσουν οι επιλογές αυτές , στο μέλλον θα έχουν τρεις περισσότερες ψήφους υπέρ της προσυμφωνίας ;

Θα ήθελα να πω κι άλλα πολλά και για την γ´ μέρα των εργασιών την ΙΣΙ κατά την οποία θα εκλεγούν βοηθοί Επίσκοποι, αλλά θα αρκεστώ σε ένα πολύ μικρό σχόλιο το οποίο έκανε ένας φίλος μου παππάς παλαιότερα : στην Αθήνα αδελφέ μου , αν πετάξεις πέτρα , δεσπότη θα πετύχεις !

Ας με συγχωρήσουν οι άγιοι Αρχιερείς , δεν έχω κάτι με κανέναν , σέβομαι την Σεπτή Ιεραρχία και τον απανταχού Κλήρο όμως , η Εκκλησία της Ελλάδος καθημερινά τυπτεται και εξαιτίας της ολιγωρίας κάποιων , θα χάσουμε όσα οι Μάρτυρες πρόγονοί μας κερδισαν και θα βρεθούμε σε διωγμό πριν καν το καταλάβουμε !

Γαβριήλ Θεοτόκης

Εκτύπωση