Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά
Κοινοποιήστε

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά

Μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης Χαράς της περιόδου που διανύουμε και με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, εορτάσθη κατά το διήμερο της 28ης και 29ης του τρέχοντος μηνός Απριλίου, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Επίκεντρο των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν οι παλαιοί Ιεροί Ναοί των κωμοπόλεων Σοχού και Μελλισσοχωρίου, ενώ γενικότερα ο Άγιος Γεώργιος τιμάται συνολικά σε έντεκα ενοριακούς Ιερούς Ναούς της επαρχίας μας.

Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου, όπου και ομίλησε επικαίρως προς το παριστάμενο εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης και Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, αναφερόμενος στην Μνήμη του Αγίου Γεωργίου και στην μνήμη των μαρτύρων που θυσίασαν την ζωή τους για τον Κύριο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος χοροστάτησε της παραμονή της εορτής εις τον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μονολόφου και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ξυλουπόλεως.

Το πρωί της 29ης Απριλίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας εις τον ιστορικό Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Σοχού, κατάτην διάρκεια της οποίας ετέλεσε και την εις Διάκονον Χειροτονία του ευλαβεστάτου κ. Θωμά Κοσμίδη, ο οποίος εισέρχεται εις τον έγγαμο κλήρο της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ως άμισθος Ιερέας.

Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, και σύμφωνα με το έθος της περιοχής, πραγματοποιήθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Γεωργίου, στη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα η Ακολουθία του Όρθρου και εψάλησαν οι προβλεπόμενες Δεήσεις έμπροσθεν των 17 παρεκκλησίων που υπάρχουν περιμετρικά του Σοχού.

Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Σοχού και του Δήμου Λαγκαδά, οι Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές καθώς και αντιπροσωπείες της μαθητειώσας νεολαίας της περιοχής με το Εθνικό Σύμβολο της πατρίδος μας ανά χείρας όπως επίσης και πολλά παιδιά όλων των ηλικιών, τα οποία προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται ο Προστάτης και Πολιούχος της ιστορικής κωμοπόλεως του Σοχού.


Στην ομιλία του Μητροπολίτης Λαγκαδά, αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Γεωργίου ως παράδειγμα μίμησής του βίου του καθώς επίσης τόνισε και την αναγνώριση που τυγχάνει ανά την οικουμένη και ανεξαρτήτου θρησκείας, ενώ παράλληλα εξέφρασε πατρικούς λόγους προς τον νεοχειροτονούμενο, τον οποίο και προέτρεψε να διακονεί πάντοτε με θυσιαστική αγάπη για τον πλησίον. Τέλος, παίρνοντας αφορμή από την παρουσία των πολιτικών αρχών του τόπου μας, εξέφρασε για ακόμη μία την παράκληση του, ώστε να βρεθεί μία λύση για το θέμα των αμίσθων κληρικών.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος επίδωσε το οφίκκιο του Οικονόμου, εις τον π. Πορφύριο Σιδηρόπουλο καιπροεχείρησε και έναν νέο Αναγνώστη, ο οποίος θα διακονεί στο Ιερό Βήμα και στον Αναλόγιο του Ναού, ενώ απεύθυνε και εγκάρδιες Αναστάσιμες Ευχές προς όλους του παρισταμένους.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία του Σοχού, εόρτιες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσαν από κοινού η ενορία και το πνευματικό κέντρο του Αγίου Γεώργιου καθώς και η τοπική και δημοτική αυτοδιοίκηση με τη συμμετοχή των χορευτικών, λαογραφικών και των πολιτιστικών συλλόγων της επαρχίας του Σοχού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ι. Μ. Λαγκαδά

Εκτύπωση