Η Ακολουθία του Νιπτήρος στην Ι. Μ. Νεαπόλεως

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως  κ.Βαρνάβας ανακαλώντας τη σκηνή που καταγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, κατά την οποία «ο Κύριος λεντίω ζωννύμενος μαθητών πόδας ένιψε», προέβη στη συμβολική νίψη των ποδών 12 κληρικών που τον πλαισίωναν και  οι οποίοι  «υποδύθηκαν» τις προσωπικότητες των μαθητών του Κυρίου.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, μεταξύ των άλλων κατέθεσε και τις παρακάτω  αγιοπνευματικές σκέψεις: Ο Χριστός τη Μεγάλη Εβδομάδα  εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης και της φοβερής μοναξιάς Του. Αποκαλύπτεται ως Νυμφίος της Εκκλησίας. Τη Μεγάλη Τρίτη ο Κύριος συγκαταβαίνει στην εκδήλωση αγάπης της αμαρτωλής γυναίκας για να μάς αποκαλύψει ότι η κόλαση δεν είναι για τους αμαρτωλούς, αλλά για τους αμετανόητους. Τη Μεγάλη Τετάρτη με την ακολουθία του Νιπτήρος μεταμορφώνει την εξουσία σε διακονία. Τη Μεγάλη Πέμπτη καθημαγμένος πάνω στο Σταυρό μάς δίνει το μέγιστο μάθημα της ταπείνωσης. Τη Μεγάλη Παρασκευή παρουσιάζει ενώπιον μας το μεγαλείο της αγάπης Του: η αγάπη του Χριστού αντί να σταυρώσει, σταυρώνεται, αντί να βιάσει, βιάζεται. Έτσι, συντρίβει όλους τους νόμους της ανθρώπινης δικαιοσύνης».   

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολος  Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης κ.Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.  Κωνσταντίνος  Γιουτίκας, οι Βουλευτές κ.Γιώργος Ορφανός, και κ.Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι Δήμαρχοι Νεάπολης –Συκεών κ.Σίμος Δανιηλίδης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας και πλήθος πιστών που συνέρρευσε, για να βιώσει την κατανυκτική ατμόσφαιρα του Υπερώου της Ιερουσαλήμ.

Πριν την τέλεση ης ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η τελετή ένδυσης του Αρχιερέως.

Ι. Μ. Νεαπόλεως

Διαβάστε ακόμα