Η Άνδρος εόρτασε την Παναγία Θεοσκέπαστη

Στον θεομητορικού Nαό της Παναγίας Θεοσκεπάστου, στην Άνδρο, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συμπαραστατούμενος από όλους τους Εφημερίους της νήσου και με την παρουσία, ως και εχθές, των τα πρώτα φερόντων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, η Πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, με μέλη της Αδελφότητος, ο διατελέσας Δήμαρχος Κιμώλου κ. Μαγκανιώτης, και πληθος Ανδρίων πιστών.
  

Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας, για πρώτη φορά και μετά από εξάμηνη προσπάθεια του μουσικοδιδασκάλου κ. Αποστόλου Μαρκόπουλου, απέδωσε χορωδία ενηλίκων και παιδιών, με τη βοήθεια των Ιεροψαλτών.
  

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, η χορωδία έψαλε την φήμη του Σεβασμιωτάτου, ενώ ένας μαθητής ανέγνωσε ποίημα, που είχε συνθέσει η φιλόλογος καθηγήτριά του για την θεομητορική εορτή και την άφιξη στην Άνδρο Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τα μέλη της Χορωδίας και συνεχάρη τον κ. Μαρκόπουλο, ευχόμενος η προσπάθεια αυτή να καρποφορήσει και καρπογονήσει.
  

Ακολούθησε πάνδημος λιτανεία της Αγίας Εικόνας, πλαισιωμένη από τις Φιλαρμονικές του Δήμου Κορίνθου, του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, νέους και νέες με παραδοσιακές ενδυμασίες, μαθητές του Ναυτικού Λυκείου Άνδρου, άγημα του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Αμμολόχου και από τη Φρεγάτα « Κουντουριώτης», η οποία από χθες έχει αγκυροβολήσει προ του φάρου «Τουρλίτη».
  

Η λιτανεία κατευθύνθηκε στην πλατεία του « Αφανούς Ναύτη», όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους εν θαλάσση πνιγέντες Ανδρίους Ναυτικούς και ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης και ο Πρόεδρος του Παναμδριακού Συλλόγου Απομάχων Ναυτικών κατέθεσαν στεφάνια στη θάλασσα.
 

Στη συνέχεια, στην πλατεία Γηροκομείου, ανεπέμφθη δέηση και εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον Σεβασμιώτατο δωροθέου Β, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Δήμαρχο Άνδρου.
  

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «…. Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την προσεδάφιση του ανθρώπου στη σελήνη, επίτευγμα, που τότε χειροκρότησε ολόκληρη η ανθρωπότητα.
  

Σήμερα, μισό αιώνα μετά, καλούμαστε να αναρωτηθούμε, τι συνέβη από τότε στον πλανήτη μας. Οι πλούσιοι λαοί, άραγε, βοηθούν και στηρίζουν τους αδύναμους; Τα φτωχά κράτη βρήκαν ανταπόκριση στα αιτήματα τους για πρόοδο και ανάπτυξη, ή μήπως οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιωτεροι;
  

Το οικοσύστημα προστατεύεται, η μήπως ο άνθρωπος καταστρέφει την περιουσία του Θεού, της οποίας ειναι διαχειριστής;…
  

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, προσέθεσε, οικολογικές καταστροφές και Πολέμη πλήττουν τον πλανήτη μας και μικρά παιδιά χάνουν τη ζωή τους από την πείνα ή τους βομβαρδισμούς.
 

Μέσα σε όλη αυτή την πολυπράγμονα και θορυβώδη πραγματικότητα, με τον αγοραίο λόγο και τις φθηνές λέξεις, η εικόνα της Παναγιάς μας μας καλεί όλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, με σιωπή και περισυλλογή. Δεν έχουμε δικαίωμα, κατέληξε, να ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μόνοι μας, γιατί όλοι μας θα λογοδοτήσουμε απέναντι στην ιστορία.»
  

Καλωσόρισε τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας στην θαλασσοκρατούσα και ναυκρατούσα Άνδρο, η οποία υπήρξε το κέντρο της Ελληνικής ναυτιλίας και έχει πληρώσει την επιλογή της αυτή πολύ ακριβά, με εκατοντάδες Ανδρίους ναυτικούς οι οποίοι, οπως είπε «χάθηκαν στις θάλασσες, χωρίς να τους αγκαλιάσει και να τους σαβανώσει το χέρι της μάνας, της αδελφής ή της γυναίκας τους, αλλά τους κράτησε ζηλότυπα η θάλασσα στην αγκαλιά της.»
  

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην διαχρονική προσφορά των Ανδρίων Πλοιοκτητών στο νησί τους και την εθνική οικονομία, οι οποίοι σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να «χτίζουν» πλοία, τα οποία μεταφέρουν την ελληνική σημαία στις θάλασσες της γης και να προσφέρουν εργασία σε εκατοντάδες οικογένειες, και γι’ αυτό αξίζουν τη στοργή και την αγάπη της Πολιτείας.
  

Ευχαρίστησε, επίσης, και συνεχάρη τους μαθητές και τους νέους, που πλαισίωναν την λιτανεία και τόνισε το χρέος που έχουμε όλοι απέναντι στα παιδιά μας. 
  

Ο Δήμαρχος Άνδρου στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και ενότητας όλων για την πρόοδο της Άνδρου, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά της Άνδρου στη ναυτιλία και προσέθεσε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει την Άνδρο και τους Ανδρίους Πλοιοκτήτες αλλά και κάθε παρομοια αναπτυξιακή προσπάθεια, που αναλαμβάνεται στα νησιά.
  

Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Συνταγματάρχη Αντωνίου Καμπάνη, ο οποίος γεννήθηκε στο Άνω Κόρθι της Άνδρου, έζησε στη Μεσσαριά και στις 21 Ιουνίου 1913, επί κεφαλής του 8ου Συντάγματος έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την απελευθέρωση του Κιλκίς και της Μακεδονίας.
  

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε τα μέλη Φιλοπρόοδου Συλλόγου Καμπάνης από το Κιλκίς, τα οποία συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του Ανδρίου υπερασπιστή της ελευθερίας της πόλεως τους, διεβεβαιώνοντάς τους, υπό τις επευφημίες των παρισταμένων ότι «η σκέψη και η καρδιά μας είναι κοντά σας»!
  

Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνο, η λιτανεία επέστρεψε στον Ναό, όπου, κατά την παράδοση, η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου υπεδέχθη την ιερά εικόνα με εμβατήρια.
  

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ επιλέγων τις εκδηλώσεις ευχαρίστησε και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς τους μαθητές και τα μέλη των Φιλαρμονικών,καθώς και τον Εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρ. Μιχαήλ Καλαμπούκη και τους συνεργάτες του για την προετοιμασία και επιτυχή περαίωση της Πανηγύρεως.

Ι. Μ. Σύρου

Διαβάστε ακόμα