Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης

Σε κλίμα ιερής κατάνυξης και ευλάβειας ολάκερη η Μάνη συμμετείχε στις Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες και στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως του Εσταυρωμένου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ως και στην Περιφορά του Επιταφίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ’ χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Γυθείου.

Επιτάφιοι στολισμένοι με πίστη αλλά και με απλότητα καρδίας, ακόμη και με άνθη από τους αγρούς διήλθον σ’όλες τις πόλεις και τα χωριά, ενώ τα εγκώμια δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Στο νησάκι Κρανάη (στο Γύθειο) το μεσημέρι όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Γυθείου έφτιαξαν τον δικό τους Επιτάφιο και τον στόλισαν με αγριολούλουδα, ο δε Σεβ. Ποιμενάρχης μας παρέστη ειδικά εκεί και έψαλε τα Εγκώμια μαζί με τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κοιμητήριο του Μαυροβουνίου όπου τέλεσε Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους και εκεί μίλησε στους πιστούς για το μυστήριο του θανάτου, την αθανασία της ψυχής και την Ανάσταση.

Το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Γεωργίου Γυθείου χοροστάτησε στον Όρθρο του Μεγ. Σαββάτου, έψαλε τα Εγκώμια και προεξήρχε της περιφοράς του Επιταφίου, όπου στη συνάντηση των Επιταφίων των ενοριών της πόλης στο Ηρώον, μετά την γενομένη Δέηση, ο Σεβ. Στο σύντομο κήρυγμά του μίλησε για την αγάπη του Χριστού προς τον αμαρτωλό άνθρωπο και την δυνατότητα σωτηρίας του από τον Νικητή της αμαρτίας και του θανάτου τον ίδιο τον Εσταυρωμένο Κύριο, τον ταφέντα και Αναστάντα εκ των νεκρών. Προέτρεψε δε στη συνέχεια όλο τον κόσμο το μήνυμα της αγάπης, η θεία εντολή ‘’αγαπάτε αλλήλους’’ να επικρατήσει στις ψυχές όλων. Τόνισε με έμφαση: Η αληθινή ιστορία της ανθρωπότητος γράφεται μόνο με την αγάπη. Και κατέληξε με δύο αιτήματα λέγοντας πρός όλους: πρώτον διαφυλάξατε τους ναούς, τα παρεκκλήσια και τα εξωκλήσια απανταχού της Μάνης και δεύτερον δεήθητε του Κυρίου, όπως δώση εργάτας εις τον αγρόν της Εκκλησίας.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Τζανετέα, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Υποδιοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ, Λοχαγός κ. Ποντικίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, Αστυνόμος Β’ κ. Κρητικός, ο Υπολιμενάρχης Γυθείου, Υποπλοίαρχος κ. Βουρλέτσης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Επιπυραγός κ. Γραφάκος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ι. Μ. Μάνης

Διαβάστε ακόμα