Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως

Χαίρε, τίμιον διάδημα, βασιλέων ευσεβών, χαίρε, καύχημα σεβάσμιον, Ιερέων ευλαβών.

Χαίρε της Εκκλησίας ο ασάλευτος πύργος, χαίρε, της βασιλείας το απόρθητον τείχος.

Από αυτούς του στοίχους έλαβε αφορμή ο ιεροκήρυκας για την ομιλία του στην εκκλησιαστική σύναξη του Ακαθίστου Ύμνου στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, θεράπευσε το κήρυγμα και στις δύο ακολουθίες που έγιναν στον κεντρικό ναό της εκκλησιαστικής κοινότητας. Μίλησε για τους ασεβείς άρχοντες που υπάρχουν ως απόρροια της ύπαρξης ανευλαβών ιερέων, καταδεικνύοντας ότι στα της Εκκλησίας οι εκκλησιαστικοί άφησαν ασυντήρητους τους πύργους ώστε αυτοί δεν παραμένουν πιά ασάλευτοι για να πραστατέψουν τους πιστούς, αλλά και στα του κράτους οι κρατούντες μόνοι τους κατεδάφισαν τα τείχη της πατρίδος και την κατήντησαν “ξέφραγο αμπέλι”. Έκανε αναφορά στο περιστατικό της εμπόδισης του αυτοκράτορα Θεοδοσίου από τον επίσκοπο Μεδιολάνων άγιο Αμβρόσιο στο να εισέλθει στο ναό, λόγο της αμαρτίας των φόνων που ενήργησε στην Θεσσαλονίκη και το συνέκρινε με την συμπεριφορά σημερινών κληρικών οι οποίοι κλείνουν τα μάτια στις ασέβειες πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχόντων.

Προηγουμένως στην πρώτη ακολουθία του Ακαθίστου, η οποία τελέσθηκε με Απόδειπνο, χοροστάτησε και έψαλλε τους Χαιρετισμούς στην Παναγία ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, συμπαραστατούμενος από κληρικούς του Ναού.

Προ της απολύσεως παιδία της Ε΄ τάξης του 21ου Δημοτικού σχολείου Ηλιουπόλεως, με την διεύθυνση της δασκάλας τους, έψαλλαν το κοντάκιο “Τη Υπερμάχω” και καταχειροκροτήθηκαν από τους εκκλησιασθέντες.

Ο επίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την άδεια και όλους τους κληρικούς και λαϊκούς για την ευλογημένη ευκαιρία συμπροσευχής και τόνισε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα ακόμα, απολαμβάνουν πολλά από αυτά που δεν είναι αυτονόητα στα ξένα κράτη.

Την δεύτερη ακολουθία του Ακαθίστου με όρθρο και Θεία Λειτουργία τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, ενώ οι εκ των κληρικών του ναού αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια στον ναό αγίας Βαρβάρας ομωνύμου Δήμου συπαρεστάθει στον επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο, ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός στον ναό του αγίου Πνεύματος Ολίβος Μπουένος Αίρες συμπαρεστάθει στον μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες Ταράσιο και ο πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης τέλεσε την ακολουθία στο μετόχι του ησυχαστηρίου Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αθηνών στο Μήλεσι Αττικής.

Εκ του Ι. Ναού

Διαβάστε ακόμα