Ομιλίες του Αρχιμ. Αντίπα Νικηταρά στην Ι. Μ. Θήρας

Στη Σαντορίνη πραγματοποίησε ομιλίες κατά το διήμερο 6 και 7 Απριλίου ο Προηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αντίπας Νικηταράς, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Επιφανίου.

Το Σάββατο 6 Απριλίου ομίλησε στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως στα Φηρά με θέμα «Ιερά Πάτμος & Σαντορίνη· μία σχέση αιώνων». Παρουσιάζοντας πληθώρα στοιχείων από τα αρχεία της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου, κατέδειξε την ανά τους αιώνες σχέση της Μονής με τη Θήρα, σχέση που βασίζεται στην αγάπη κι ευλάβεια των Θηραίων προς τη Μονή του Μεγάλου Θεολόγου και που φαίνεται ξεκάθαρα σε σχετική επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κυρού Σπυρίδωνος προς την Ιερά Μονή (19 Απριλίου 1951) στην οποία «εκφράζει εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ευγνωμοσύνην και ευχαριστίας διά τας παρασχεθείσας υπό της Μονής ηγεμονικάς  δωρεάς εις τε τους Ιερούς Ναούς, τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Σχολεία… εκφράζει ωσαύτως ευχαριστίας διά την αποστολήν εις Θήραν του αδελφού Αμφιλοχίου, προβάντος εις εξομολόγησιν των πιστών και παρασχόντος ούτως μεγίστην πνευματικήν, ηθικήν και σωτήριον ωφέλειαν».

Την Κυριακή 7 Απριλίου ομίλησε κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Εμπορείου, χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Επιφανίου. Με τον γλαφυρό και γλυκύ του λόγο σκιαγράφησε την πολυχαρισματική μορφή του Οσίου Αμφιλοχίου, του νέου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας ο οποίος, οσάκις επισκεπτόταν τη Σαντορίνη, εξομολογούσε, εκήρυττε και λειτουργούσε στον ευρισκόμενο στο Καστέλι Εμπορείου Ιστορικό Ενοριακό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου «Παναγία Μεσανή» πλησίον του οποίου σώζεται και η οικία στην οποία διέμενε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας ευχαρίστησε εγκάρδια τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αντίπα Νικηταρά για την ιστορική και πνευματική του ομιλία και του προσέφερε ιερά εικόνα του Οσίου Αμφιλοχίου στην οποία ιστορείται ο Άγιος να εξομολογεί στο Καστέλι του Εμπορείου.

Διαβάστε ακόμα