Αγρυπνία για την Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Οσία Υπομονή στον Πύργο

Σεμνοπρεπώς και Ιεροπρεπώς τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πύργου, η καθιερωμένη Ιερά αγρυπνία την Τρίτη 28 Μαΐου 2019, προς τιμή της Οσίας Υπομονής τελευταίας Αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, με αφορμή την Άλωση της Πόλης που φέτος συμπληρώθηκαν 566 χρόνια,  από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαϊου 1453. Τότε που ακούστηκε η κραυγή “Εάλω η Πόλις” καί η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη… 
 
Των  κατανυκτικών ιερών ακολουθιών, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιωμένος από τους Αιδ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου,  π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Άγγελο Ζέζα  και τον οικείο Εφημέριο π. Γρηγόριο Πάπαρη,  Την παρακολούθησαν αρκετοί φιλάγιοι Χριστιανοί, της ενορίας και της πόλης του Πύργου, προκειμένου να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Οσίας Υπομονής.
 
Η Αγία Υπομονή ήταν η Βασίλισσα του Βυζαντίου Αυγούστα Ελένη–Δραγάση Παλαιολόγου. Ήταν κόρη του Αυτοκράτορα των Σλάβων Κωνσταντίνου Δραγάση. Έγινε Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ως σύζυγος του Εμμανουήλ Β’ του Παλαιολόγου. Είχε 6 παιδιά και ως Αυτοκράτειρα, κατά τον φιλόσοφο Γεώργιο Πλήθων Γεμιστό, διακρινόταν για τη σωφροσύνη της και την δικαιοσύνη της. Ήταν η μητέρα του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ο Αυτοκράτορας σύζυγός της έγινε αργότερα μοναχός με το όνομα Ματθαίος και μετά το θάνατό του έγινε και η ίδια μοναχή στο μοναστήρι της Κυρά-Μάρθας. Ήταν μια μοναχή σαν όλες τις άλλες και έκανε όλα τα διακονήματα στο μοναστήρι. Η Αγία Υπομονή βοήθησε να ιδρυθεί ένας οίκος ευγηρίας, με το όνομα: «Η ελπίδα των απελπισμένων», στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (του Τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας, όπου φυλασσόταν το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου.
 
Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης συνέβη κατά την στιγμή που εκείνη και ο σύζυγός της είχαν εξοριστεί (1390 – 1392). Ο Θεός ευδόκησε να μην ζήσει τις τελευταίες τραγικές στιγμές της Αυτοκρατορίας, τρία χρόνια πριν η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα του Βυζαντίου, πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, έπειτα από μακρά πολιορκία. Την κάλεσε κοντά Του στις 13 Μαρτίου 1450, έχοντας διανύσει 35 χρόνια ως Αυτοκρατόρισσα και 25 ως ταπεινή μοναχή. Στην πτώση της Κωνσταντινούπολης τρία χρόνια μετά ο Αυτοκράτορας υιός της, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ως γνωστόν πέθανε στη μάχη. Η Αγία Υπομονή ετάφη στη μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ετάφησαν ο Αυτοκράτορας σύζυγός της και τρία από τα παιδιά τους (εκ των οποίων τα 2 ήταν μοναχοί).
Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 μ.Χ, ο Αγγελής Νοταράς, συγγενής του Αυτοκράτορα (ανιψιός της Οσίας Υπομονής) μετέφερε στο βουνό Γεράνεια  (κοντά στην Κόρινθο) και έκρυψε το λείψανο του Αγίου Παταπίου σε μια σπηλιά, κοντά στην πόλη Θέρμαι (το σημερινό Λουτράκι), που ήταν ήδη ασκητήριο μοναχών από τον 11ο αιώνα μ.Χ. Στο σπήλαιο αυτό βρέθηκε Βυζαντινή αγιογραφία της Αγίας Υπομονής και η Αγία Κάρα της. Στο σπήλαιο αυτό χτίστηκε το 1952 από τον σεβάσμιο γέροντα Νεκτάριο Μαρμαρινό το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου, όπου και φυλάσσεται η σεπτή Κάρα της Αγίας Υπομονής. Η μνήμη της Οσίας και Θεοφόρου μητρός ημών Υπομονής, τελείται  κάθε χρόνο την 13η Μαρτίου και την 29η Μαΐου. 
 
Είναι πραγματικότητα πως όλοι στην ζωή μας, έχουμε ανάγκη την Οσία Υπομονή διότι δίχως αυτή την μεγάλη αρετή της υπομονής μπορεί να πορευόμαστε προς το λάθος. Όμως όταν θα κάνουμε υπομονή τότε ο Θεός θα μας δείξει το σωστό. Γι’ αυτό δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι και να βιαζόμαστε αλλά να περιμένουμε και η κατάλληλη στιγμή που είναι προορισμένη και για εμάς θα έρθει. Να περιμένουμε πριν πάρουμε την τελική απόφαση, να περιμένουμε πριν απογοητευτούμε, να περιμένουμε μέχρι να δούμε με τα μάτιά μας τα Θαύματα. Γιατί στο τέλος εκείνος που πιστεύει και υπομένει, ο Θεός τον ελεεί!
 

 

 
 
Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα
Διαβάστε ακόμα