Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων

Προχθές, Κυριακή του Θωμά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, όπου, συνεπικουρούμενος από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία τού Διακόνου π. Λουκά Τσούλη.

Στην προσλαλιά του ο υπό χειροτονίαν Πρεσβύτερος κατέθεσε τα συναισθήματά του περί του Υψίστου Μυστηρίου της Ιεροσύνης, τη χαρά και τον φόβο του, τονίζοντας την ελπίδα του στο έλεος της ευσπλαχνίας του Παντοδύναμου Κυρίου.

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι Διάκονος του λαού τού Θεού. Μία Διακονία που δεν θα είναι εύκολη, όμως δεν δειλιάζω και δεν ανησυχώ, όχι επειδή έχω εμπιστοσύνη στις δικές μου δυνάμεις, αλλά επειδή η εμπιστοσύνη μου ήταν πάντοτε στο πρόσωπο της Παναγίας μας, η Οποία με οπλίζει με τη βεβαιότητα ότι θα είναι και για εμένα μία φωτοδόχος λαμπάδα, που θα μου φωτίσει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να βαδίσω», ανέφερε αρχικά ο π. Λουκάς.

Με δάκρυα συγκίνησης ο χειροτονηθείς θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που συνετέλεσαν αποφασιστικά και θυσιαστικά στην εν Χριστώ ανατροφή και πνευματική του αναγέννηση. «Πρώτα απ’ όλα θέ-λω να ευχαριστήσω τον παππού μου, Λουκά, ο οποίος από μικρή ηλικία μού δίδαξε την αγάπη για τον Θεό και μολονότι δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας, είμαι σίγουρος ότι από εκεί ψηλά που βρίσκεται δεν έπαψε να πρεσβεύει για εμένα. Έπειτα θα ήθελα μέσα από την ψυχή μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σεβαστούς γονείς μου, οι οποίοι με μεγάλωσαν με τα νάματα και τις αξίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, καθώς επίσης και στην πολυσέβαστη γιαγιά μου και τον κατά σάρκα αδελφό μου. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την αξιόλογη οικογένεια της συζύγου μου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή άνοιξαν την αγκαλιά τους και με δέχτηκαν σαν παιδί τους. Το ευχαριστώ θα ήταν φτωχό ως λέξη αναφερόμενος στην πολυαγαπημένη μου σύζυγο, Γεωργία, η οποία συνεχίζει να με στηρίζει και είναι πρόθυμη να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη τής πρεσβυτέρας, καθώς η πρεσβυτέρα πρέπει να είναι ανώτερη του ιερέως», ανέφερε ο νέος Πρεσβύτερος, που ευχαρίστησε επίσης κατά σειρά τον π. Λεωνίδα Τσώνη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ροδοδάφνης όπου έκανε τα πρώτα του εκκλησιαστικά βήματα, τον Αρχιμανδρίτη π. Ανδρόνικο Τσαχρίδη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Σελιανιτίκων όπου επί μία 12ετία υπηρέτησε στο ιερό αναλόγιο ως ιεροψάλτης, τον πνευματικό του πατέρα π. Χαράλαμπο Καρούζο, τους πατέρες Χρήστο Ρέλλα, Δημήτριο Κατσαούνη, Γρηγόριο Μαμαλή και Αθανάσιο Λιακόπουλο αλλά και όλο το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου για την αγάπη και τη στήριξη που του έδειξαν τα χρόνια που υπηρέτησε ως Διάκονος.

Τέλος, και αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους τους ιερείς και το χρι-στεπώνυμο πλήθος που παραβρέθηκαν στη χειροτονία του, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, χαρακτηρίζοντας τη Διακονία κοντά του ως μάθημα ζωής για το πώς πρέπει να είναι ένας σωστός κληρικός. «Ο σωστός κληρικός πρέπει να θυσιάζεται για το ποίμνιό του. Και ποιος είναι καλύτερο παράδειγμα θυ-σιαστικής ζωής από εσάς, Σεβασμιώτατε; Ήσασταν, είστε και θα είστε για εμένα παράδειγμα πατρικής αγάπης, διότι, παρόλα τα λάθη και τις ελλείψεις μου, δείξατε κατανόηση και υπομονή. Η κάθε ημέρα μαζί σας ήταν δώρο Κυρίου! Ευχηθείτε παρακαλώ πολύ ο Παράκλητος το Πνεύ-μα της Αληθείας να με φωτίζει και να γίνει ο οδηγός των βημάτων μου στη νέα πορεία της ζωής μου», είπε χαρακτηριστικά ο π. Λουκάς.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμ-βούλευσε πατρικά τον π. Λουκά για τον τρόπο που θα πρέπει να επιτελεί το λειτούργημά του. Επισήμανε ότι ο κληρικός πρέπει να διακρίνεται από βαθιά πίστη στο Θεό, ταπεινοφροσύνη και θυσιαστική αγάπη για το ποίμνιό του, επαινώντας παράλληλα τον χειροτονηθέντα για το ήθος, την πνευματική ζωή του και τη χριστιανική οικογένεια που έχει δημιουργήσει.

Ωστόσο, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τόνισε πως τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν… πλημμυρισμένος από αισθήματα χαράς μα και λύπης, εξηγώντας τον λόγο: «Αισθάνομαι τεράστια χαρά διότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιλέγουν την οδό του Μαρτυρίου στη ζωή τους, καθότι η Ιεροσύνη είναι ένας μαρτυρικός δρόμος, είναι ένας Γολγοθάς, αλλά είναι και το μέγιστο δώρο τού Θεού στον άνθρωπο. Διότι ο ιερέας είναι ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, ανάμεσα στους ανθρώπους και τον Θεό. Είναι ο… αγωγός που μεταφέρει τα μηνύματα των πιστών στον επουράνιο Πατέρα αλλά και την ευλογία Του σε αυτούς. Την ίδια ώρα, όμως, δοκιμάζω και μεγάλη θλίψη. Διότι θα ήθελα η είσοδός σου στο Άγιο Θυσιαστήριο να είναι υπό καλύτερες συνθήκες και όχι αυτόν τον καιρό που ο Χριστός μας διώκεται και η Εκκλησία μας βάλλεται. Όμως, παρόλα αυτά, ο λαός μας εξακολουθεί να πιστεύει και να επιθυμεί να έχει τον Χριστό δίπλα του. Όσοι εδίωξαν τον Χριστό λησμονήθηκαν και… ετάφησαν στον τάφο τής λήθης! Όσοι, όμως, αγωνίστηκαν για τον Χριστό έγιναν Άγιοι και Μάρτυρες!», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Και κατέληξε με τα εξής λόγια: «Μην ξεχάσεις ότι η πορεία σου πρέπει να είναι πορεία μαρτυρίου για την αγάπη του Χριστού. Εάν δεις ότι Εκείνος διώκεται μην αποκάμνεις, αλλά να πάρεις δύναμη για να υπερασπιστείς τα ιερά και τα όσια της Πίστεώς μας. Αγαπητό μου παιδί, είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου. Ατενίζοντας τον ουρανό θα παίρνεις δύναμη και θα αγωνίζεσαι για την Δόξα Του. Και μην φοβηθείς ποτέ! Όποιος έχει τον Χριστό δίπλα του, έχει μία ακαταμάχητη ασπίδα, που θα τον προστατεύει από τα βέλη των ασεβών και των αθέων!».

Την προχθεσινή τελετή παρακολούθησαν με δάκρυα χαράς και συγκίνησης δεκάδες φίλοι τού νέου Πρεσβυτέρου, οι οποίοι επιδοκίμασαν την χειροτονία του με το «Άξιος!» που δόνησε τους θόλους τού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, σπεύδοντας στο τέλος να λάβουν την ευλογία τού σεπτού Ποιμενάρχου.

Ι. Μ. Καλαβρύτων

Διαβάστε ακόμα