Εκδήλωση για την εορτή της Μητέρας στην Ι. Μ. Μεσσηνίας

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, και ιδιαιτέρως αρκετών κληρικών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαϊου 2019, στο Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, τιμητική εκδήλωση με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς και παρουσίασε την κεντρική ομιλήτρια, Καθηγήτρια Μαστολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυδία Μουζάκα – Ιωαννίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Μανούλα, Μητέρα, Μαμά. Η υπέρτατη ολοκλήρωση ακόμη και στη γυναίκα της 3ης χιλιετίας.»  Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της μητέρας από την παλαιολιθική εποχή, περνώντας στην αρχαιοελληνική εποχή, διαβαίνοντας στο Μεσαίωνα , στα βυζαντινά χρόνια, στην πορεία της γυναίκας – μητέρας την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Εθν. Παλιγγενεσίας μέχρι την παρουσία της στα βουνά της Πίνδου, κατά το έπος του ’40 και τη σημερινή εποχή.

Η εκδήλωση περατώθηκε με την τοποθέτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στάθηκε σε δύο σημεία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε “Μητέρα χωρίς πατέρα δεν μπορεί να υπάρξει’’ , αλλά και ‘’΄Παιδιά χωρίς πατέρα και μητέρα δεν μπορούν να υπάρξουν’’, τονίζοντας έτσι την ιερότητα του θεσμού της οικογένειας σύμφωνα με την παράδοση και την δομή της , όπως αυτή μας παραδόθηκε από τους προγόνους μας και όπως εμείς υποχρεούμεθα να την διαφυλάξουμε. Επεσήμανε δε ότι πλανώνται πλάνην οικτράν όση νομίζουν πως μπορούν με νομοθετήματα να αποδομήσουν ότι ιερό και όσιο μας έχει παραδοθεί.

Στο τέλος της εκδήλωσης μια έκπληξη περίμενε όλες τις παρευρισκόμενες μητέρες και γιαγιάδες, λαμβάνοντας όλες ως δώρο συμβολικά ένα τριαντάφυλλο από την Ιερά Μητρόπολη.

Ι. Μ. Μεσσηνίας

Διαβάστε ακόμα